ammanatidou.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

FacebookFacebook

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Η κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει το λόγο για πέντε λεπτά.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην αναθεωρητική διαδικασία και με την αποχώρηση τότε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαμε μείνει εκατόν ενενήντα οκτώ Βουλευτές. Στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά τις αποχωρήσεις των άλλων κομμάτων, μείναμε εκατόν εξήντα έξι Βουλευτές, δηλαδή εμείς οι δεκατέσσερις Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέναντι στους εκατόν πενήντα δύο Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για να παλέψουμε και να ανατρέψουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κ. Πετραλιά.

Σήμερα είμαστε μόνον εκατόν τριάντα οκτώ Βουλευτές. Και το τραγικό; Λείπει η Κυβέρνηση, που είναι η κύρια συνυπεύθυνη για τη διαφθορά και για την κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου, με πρωταγωνιστές κυβερνητικά στελέχη της. Φοβήθηκε η Κυβέρνηση τη μυστική ψηφοφορία και κάποιους Βουλευτές της μήπως τυχόν οργισμένοι ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής των Υπουργών της. Έτσι μάζεψε το κοπάδι κι έφυγε μαζί με τους «παραπλανημένους» της Υπουργούς για τα ψηλά βουνά ή για εξομολόγηση στον πνευματικό της!

Δεν πτοήθηκε από τον όγκο των καταθέσεων και των στοιχείων που ήρθαν επιτέλους, μετά από την επίμονη προσπάθεια τη δική μας, μέσα σε ογκώδη χαρτόκουτα και είναι αποκαλυπτικότατα. Άλλωστε το γνωρίζαμε και το τονίζαμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αποχωρούσας Κυβέρνησης αλλά και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που είστε εδώ, γιατί φοροαπαλλάσσετε προκλητικότατα με νόμους σας την εκκλησιαστική περιουσία και την εκκλησιαστική επιχειρηματικότητα; Αυτοί μήπως σας εκλέγουν;

Τι κράτος είναι αυτό που παραχωρεί το δημόσιο πλούτο στους ημέτερους και απαντά με δακρυγόνα και με βία στους εργαζόμενους που διεκδικούν σθεναρά τη θέση τους στην εργασία και όχι στην ανεργία.

Χθες ήταν εδώ οι εργαζόμενοι του ομίλου «Λαναρά», ακόμη χίλιες διακόσιες ογδόντα οικογένειες έτοιμες να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο αυτών που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Πιο πέρα; Εργαζόμενοι της Αγροτικής Ασφαλιστικής, προχθές της Εθνικής, της «SIEMENS», της Ολυμπιακής, Κέντρων Πρόληψης, της «ΒΙΑΜΥΛ», Ο.Τ.Ε., λιμάνια, κτηνοτρόφοι, αγρότες, όλη η κοινωνία μέχρι σήμερα και αύριο αυτοί που θα ακολουθήσουν Ο.Σ.Ε., ΕΛ.ΤΑ..

Είμαστε σε μία κατάσταση απελπιστική. Αυτό λέγεται «διάλυση του ελληνικού κράτους». Αντί να μετράμε τα οικόπεδα, τα ακίνητα και τις καταθέσεις του Εφραίμ και της σκανδαλώδους παρέας του, που είναι Υπουργοί –νυν και τέως- κρατικοί λειτουργοί, ρασοφόροι μαφιόζοι και όλοι μαζί πρωταγωνιστές και κομπάρσοι αυτής της τραγωδίας, έπρεπε να μετράμε τις νέες θέσεις εργασίας που οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να διασφαλίζει για τους πολίτες της.

Κανένας συνάδελφός μου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν χαίρεται για όλα αυτά που φωνάζουμε από το 2003 και που εσείς προσπαθείτε να συγκαλύψετε, αλλά θλίβεται γιατί τα εκατομμύρια ευρώ πάνε στους τραπεζίτες και στις κερδοφόρες τράπεζές τους, ενώ πολλοί συμπολίτες μας έχουν απλήρωτα δάνεια, ενοίκια, φροντιστήρια των παιδιών τους.

Και είστε συνυπεύθυνοι, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι είκοσι χρόνια στην κυβέρνηση ανοίξατε το δρόμο για την αποδόμηση του ελληνικού κράτους.

Επανέρχομαι στο ενορχηστρωμένο σκάνδαλο των παράνομων παραχωρήσεων. Ξεκινά μεθοδευμένα από τη διεκδίκηση των παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας είκοσι επτά χιλιάδων στρεμάτων που βέβαια ποτέ δεν ανήκε σε κανένα μοναστήρι. Αυτό έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Οι εμπνευστές γνώριζαν πάρα πολύ καλά ότι σύντομα θα έφευγαν μακριά απ’ αυτούς τους δύο Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό ήταν το σχέδιο. Δεν επιλέχθηκε τυχαία, κύριε Πρόεδρε, η περιοχή. Υπήρχαν αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενες περιοχές και βέβαια εδώ και ογδόντα χρόνια αγροτικές εκτάσεις που έχουν περάσει στα χέρια των ανθρώπων που έπρεπε να ζήσουν απ’ αυτές.

Και βέβαια υπήρχε ένα άλλο αναπτυξιακό ενδιαφέρον στην υπόλοιπη Ελλάδα και η Κ.Ε.Δ., το Υ.Π.Α.Δ., το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού, δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί, Μονή Βατοπαιδίου και άλλοι δορυφόροι ήταν μια μεγάλη παρέα.

Το φαγοπότι έχει δύο χρώματα. Είναι πράσινο και μπλε, με φόντο τα μαύρα ράσα του Εφραίμ και του Αρσενίου. Μετακινούνται εκτάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πάνε στην Κ.Ε.Δ., όπως στην περίπτωση των οικοπέδων της Καρδίας που συνηγόρησε και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, που από την Επιτροπή Αποκατάστασης Ακτημόνων και τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υ.Π.Α.Δ. πήγε στην Κ.Ε.Δ., από εκεί στη Μονή Βατοπαιδίου και από εκεί στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.».

Επίσης, είναι άλλα δέκα στρέμματα στην Καλαμαριά. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τι έκανε; Τις καπναποθήκες της Καλαμαριάς τις έδωσε στην Κ.Ε.Δ. και αυτή στο Βατοπαίδι και το Βατοπαίδι στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.».

Και φθάνουμε σήμερα σε μια συνεδρίαση όπου η Κυβέρνηση έβαλε την ημερομηνία -15 Δεκέμβρη- για την απόφαση της εξεταστικής, γνωρίζοντας ότι δεν θα την αποδεχθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εδώ, επέμενε για την προανακριτική, χωρίς καν ολιγοήμερη αναβολή, γνωρίζοντας όμως ότι θα απείχε η Νέα Δημοκρατία από τη διαδικασία.

Ο ελληνικός λαός, δηλαδή, αυτή τη στιγμή που μας παρακολουθεί μένει άφωνος γι’ άλλη μια φορά και βλέπουν να παίζεται το παιχνίδι του δικομματισμού. Η αξιοπιστία στην πολιτική έχει καταρρεύσει εδώ και χρόνια με ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Και βέβαια ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με πολιτική ευθύνη, από την πρώτη στιγμή που πήρε έκταση το σκάνδαλο, εμμένει και υποστηρίζει όλους εκείνους τους τρόπους που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της σοβαρής υπόθεσης, με όλες του τις δυνάμεις. Επίσης, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έτσι κι αλλιώς επέμενε από την αρχή στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Θα κάνουμε τα πάντα, γιατί Υπουργοί, τωρινοί και της προηγούμενης κυβέρνησης –που βέβαια είναι απαλλασσόμενοι αυτή τη στιγμή- εμπλέκονται στο βαρύτατο σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κ. Αμανατίδου-Πασχαλίδου.