ammanatidou.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

FacebookFacebook

(Από τα πρακτικά της βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η συνάδελφος από το ΣΥΡΙΖΑ κ. Λίτσα Αμμανατίδου έχει το λόγο για πέντε λεπτά.

ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί, αυτά τα άδεια έδρανα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά της Κυβέρνησης. Το είδαμε στις 24 Οκτώβρη του 2008 και όταν επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά από την πλευρά της Κυβέρνησης, όλοι καταλαβαίνουμε την κρίση που περνάει η Δημοκρατία μας. Εγώ έτσι το αντιλαμβάνομαι.

Είναι, λοιπόν, πολύ λυπηρή, αν όχι τραγική, η φυγή της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για το μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Είναι μια Κυβέρνηση που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει στην εξουσία με εκατόν πενήντα έναν Βουλευτές, μια Κυβέρνηση η οποία περπατά σε ένα τεντωμένο σκοινί. Κάνει ανασχηματισμό αλλάζοντας Υπουργούς, χωρίς, όμως, να έχει αλλάξει ρότα. Η πολιτική της παραμένει νεοφιλελεύθερη και μάλιστα μέσα στην οικονομική κρίση σκληραίνει για τα μικρομεσαία νοικοκυριά ακόμη περισσότερο. Για τους Υπουργούς της, όμως, υπάρχει κάλυψη, η οποία είναι συγκάλυψη. Διότι κανένας δεν πείθεται ότι δεν γνώριζε ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό επιτελείο όλο αυτό το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου.

Χωρίς να υποστηρίζω ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που συνέβαλε στο σκάνδαλο, λέω ότι αυτό το σκάνδαλο έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία. Πριν από αυτή τη δεκαετία ήταν Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί του φέρνουν εκείνες τις πολιτικές και πιθανόν ποινικές ευθύνες που αναλογούν για το μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και οι οποίες, όμως, έχουν παραγραφεί.

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να παραγραφούν και για τους δικούς της Υπουργούς οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες και αυτό θα γίνει σύντομα, διότι έτσι θα οδηγηθούμε στις εκλογές από τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση δεν πάει άλλο. Οπότε ξέρουμε ότι εκ των πραγμάτων έρχεται η παραγραφή. Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών είναι μόνο στα χαρτιά.

Η Λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις χρησιμοποιήθηκαν ως βατήρας για να «βουτήξουν» οι επιτήδειοι τα «ακίνητα-φιλέτα» σε όλη την Ελλάδα. Ένα καλά οργανωμένο έγκλημα κατά του δημόσιου πλούτου, άρα κατά όλου του ελληνικού λαού.

Και αν πραγματικά δικαιούνταν αυτές τις εκτάσεις -όχι βέβαια με χρυσόβουλα, αλλά με τίτλους- έχω την εξής ερώτηση: Θα πήγαιναν να κάνουν αυτή την ανταλλαγή στην Πτολεμαΐδα, σε εκείνες τις εξορυγμένες εκτάσεις οι οποίες μέχρι σήμερα είναι κάπου τριάντα πέντε χιλιάδες στρέμματα, ενώ η παραλίμνια έκταση είναι είκοσι επτά χιλιάδες στρέμματα; Και θα έκαναν εκεί τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, όπου είναι και η έδρα του Κοζανίτη κ. Πάπιστα, ο οποίος είναι μέσα στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.», εκεί που η τέφρα μαυρίζει τα πάντα και δεν είναι όπως είναι τα οκτώ χιλιάδες εξακόσια στρέμματα του κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης; Θα πήγαιναν εκεί που η ομίχλη από τα αιωρούμενα σωματίδια και το καρκινογόνο νέφος δεν έχει καμία σχέση με την ομίχλη που πιάνει στην Καρδία του Δήμου Μίκρας, δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία που έχουν πάρει πενήντα δύο οικόπεδα τα οποία έδωσαν στην «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.» και τα οποία βέβαια ο κ. Πάπιστας τα έκανε μεζονέτες;

Πάμε στο Νομό Θεσσαλονίκης, Νέα Ραιδεστός, Πανόραμα, Νέοι Επιβάτες, Ωραιόκαστρο. Στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο από το 2003 υπήρχαν οικόπεδα τα οποία ήταν χαρακτηρισμένα για πυροσβεστικό σταθμό. Αυτή τη στιγμή έχουν οικοπεδοποιηθεί από την «ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε.».

Πάμε στο Καϊμακτσαλάν, στα εκατόν ογδόντα στρέμματα τα οποία έχουν θέα τη Βεγορίτιδα. Τι ωραία! Τα έχουμε δώσει στο Βατοπέδι και αυτή θα τα μοίραζε με τη σειρά της εκεί που αυτή ξέρει. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται από τη στιγμή που δεν υπήρχε Δασολόγιο και Κτηματολόγιο.

Τρίκαλα, Σούλι, Κάτω Γραμματικό, Ολυμπιακό Χωριό, ακίνητο που θα στέγαζε το Υπουργείο Απασχόλησης. Δηλαδή, Εφραίμ, off-shore εταιρείες, Υπουργοί, κρατικοί λειτουργοί, δικαστές, νομικοί σύμβουλοι, εκτιμητές, επιχειρηματίες, εξομολογητές. Αυτή πραγματικά είναι μία «αλυσίδα Fa.Ca.Doro».

Τώρα στο δια ταύτα:

Τι θα γίνει με τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες που έχουν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοί μας; Ο λαός δεν έχει πλέον καμμία εμπιστοσύνη στην πολιτική, έτσι όπως βλέπει να εξελίσσονται η εξεταστική και η προανακριτική που πιθανόν θα απέδιδαν τις ευθύνες στους ηθικούς και όχι μόνο αυτουργούς.

Τι θα γίνει με όλες αυτές τις εκτάσεις του δημοσίου που έγιναν βορρά στα χέρια των πανούργων;

Πότε θα επιστρέψουν εκεί που ανήκουν, δηλαδή στο δημόσιο;

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Πότε θα πάρει η Κυβέρνηση εκείνες τις πρωτοβουλίες, ώστε να φορολογήσει την εκκλησιαστική επιχειρηματικότητα και όχι μόνο της Μονής Βατοπεδίου; Είναι πάρα πολλά τα μοναστήρια και οι εκκλησίες που αυτήν τη στιγμή επιδίδονται σε μία απίστευτη επιχειρηματικότητα και δεν φορολογούνται. Πότε επιτέλους θα γίνει ο διαχωρισμός του κράτους με την Εκκλησία; Γιατί προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα;

Εμείς αυτό που θέλουμε ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν και οι εκτάσεις να αποδοθούν στο λαό.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ την κ. Αμμανατίδου από το ΣΥΡΙΖΑ.