ammanatidou.gr

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2008

FacebookFacebook

(από τα πρακτικά της βουλής)

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει η συνάδελφος Βουλευτής κ. Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς της περιφέρειας Β΄ Θεσσαλονίκης.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Κυβέρνησης, εκλέχθηκα από τη Β΄ Θεσσαλονίκης, μια περιφέρεια που πριν αρκετά χρόνια στηριζόταν στην αγροτική οικονομία. Καταφέρατε εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συρρικνώσετε το αγροτικό εισόδημα, να ερημώσετε την ύπαιθρο με τις πολιτικές που ακολουθήσατε και που συνεχίζετε με μεγαλύτερη ένταση. Απαξιώνετε το παραγωγικό εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που στήριζε την οικονομία της χώρας για δεκαετίες.

Οι ψηφοφόροι πίστεψαν και στη δική σας αλλαγή. ‘Όμως, άλλα υποσχεθήκατε και άλλα πράττετε. Καθημερινά, διαψεύδονται οι ελπίδες όλων όσων σας εμπιστεύτηκαν. Τα αντιλαϊκά σας μέτρα, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό έβγαλαν όλη την Ελλάδα στους δρόμους. Στις 12 του Δεκέμβρη, ημέρα απεργίας, ήταν και οι δικοί σας ψηφοφόροι ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές. Εσείς, βέβαια, επιμένετε.

Νέοι άνεργοι, νέοι ανασφάλιστοι, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, ενοποιήσεις ασφαλιστικών φορέων, είναι επιγραμματικά τα μεγάλα προβλήματα.

Είστε Κυβέρνηση του Σ.Ε.Β., των μεγάλων οικοδομικών συνεταιρισμών, των μεγάλων μοναστηριών, που τους παραχωρείτε δημόσιες εκτάσεις για να κάνουν οι μονές business plan. Και, βέβαια, αναφέρομαι στη Μονή Βατοπεδίου που αποκτά πλέον διαστάσεις σκανδάλου.

Φορολογείστε όσους προανέφερα και δώστε κοινωνικές παροχές στο λαό, δώστε χρήματα στην παιδεία, στην υγεία και όχι στις στρατιωτικές δαπάνες.

Για τα δημόσια έργα, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, υιοθετήσαμε το μοντέλο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα γνωστά Σ.Δ.Ι.Τ., όταν η διεθνής εμπειρία δείχνει πόσο επιζήμιες είναι κοινωνικά και οικονομικά οι παραπάνω συμπράξεις όπου έχουν εφαρμοστεί.

Εμείς σαν ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απορρίπτουμε τα Σ.Δ.Ι.Τ., που ως αποτέλεσμα έχουν την ιδιωτικοποίηση των κερδών και την κοινωνικοποίηση των κινδύνων.

Το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές τις αγγίζετε, τελείως, επιδερμικά. Δεν θέλετε να λάβετε υπ’ όψιν σας την πραγματική έκταση του προβλήματος τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο όταν σχεδόν όλοι οι επιστήμονες επισημαίνουν και προειδοποιούν. Για όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε εκτενέστερα ο γενικός μας εισηγητή, ο κ. Δραγασάκης.

Στο κομμάτι εκείνο του προϋπολογισμού που αφορά την αγροτική οικονομία διαπιστώνουμε ότι ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής.

(Στο σημείο αυτό τη Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)

Η Κυβέρνηση με την απόφασή της να υιοθετήσει την πλήρη αποδέσμευση των ενισχύσεων από την παραγωγή στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, στην οποία συναίνεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανέλαβε την ευθύνη της συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, την εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού.

Η εγκατάλειψη σημαντικών καλλιεργειών και η έξοδος νέων από τη γεωργία είναι γεγονός. Εάν στο όλο πρόβλημα των δυσμενών επιπτώσεων από την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. πάρουμε υπ’ όψιν μας και τις νέες προτάσεις του λεγόμενου διαγνωστικού ελέγχου που θα αρχίσει από το 2008, δεν μιλάμε για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά για το «πιστοποιητικό θανάτου» της οικογενειακής γεωργίας.

Η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών από το 2000 μέχρι σήμερα ξεπερνά το 25%, ενώ το κόστος παραγωγής ανεβαίνει. Σε αυτήν την οδυνηρή εξέλιξη καταλαβαίνετε ότι οι πόροι συνολικά του Προϋπολογισμού προς τον αγροτικό τομέα είναι σχεδόν αμελητέοι και καταδεικνύουν απουσία ενός εθνικού στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης της υπαίθρου.

Ως προς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον αγροτικό τομέα προβλέπεται μία σημαντική αύξηση κατά 22,9% έναντι του 2007. Το συνολικό όμως ποσό παραμένει αρκετά χαμηλό για να καλύψει τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας ειδικά στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά την τελευταία αναθεώρηση του συστήματος επιδοτήσεων των αγροτών.

Ο προϋπολογισμός αυτός εξακολουθεί να υποτιμά τον αγροτικό κόσμο και υποβαθμίζει τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που λειτουργεί ως προσανατολισμούς χωρίς αγροτική έρευνα, χωρίς επιστημονική στελέχωση, κατακερματισμένος σε τέσσερα επίπεδα, χωρίς συνεργασία του ενός με το άλλο, το Υπουργείο, την Περιφέρεια, τη Νομαρχία, το Δήμο.

Συνεχίζεται και στον φετινό προϋπολογισμό η ίδια πολιτική χρηματοδότησης για αποζημιώσεις στην αγροτική πολιτική μέσω ΕΛ.Γ.Α.. Ως γνωστόν ο ΕΛ.Γ.Α. είναι χρεωμένος λόγω των επανειλημμένων δανειοδοτήσεων από την Αγροτική Τράπεζα και την Εθνική Τράπεζα σε σημείο που αμφισβητείται πλέον η βιωσιμότητα του Οργανισμού. Το συνολικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 2.000.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα 72.000.000 ευρώ μόνο για το 2008. Πρόκειται, λοιπόν, για σοβαρότατο πρόβλημα που δημιουργείται με τη συνεχή υποχρηματοδότηση του ΕΛ.Γ.Α..

Θα ήθελα εδώ να αναφερθώ και στην πολιτική που ακολουθεί ο ΕΛ.Γ.Α. στη χορήγηση των αποζημιώσεων. Υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις αποζημιώσεις που χορηγούνται σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. και τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις; Ο ΕΛ.Γ.Α. έχει μετατραπεί σ’ έναν οργανισμό για την ικανοποίηση πελατειακών σχέσεων. Επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Νέα Δημοκρατία απειλούσε ότι θα στείλει στα δικαστήρια τέτοιες παρατυπίες. Αντ’ αυτού έχει αναπτύξει και οργανώσει ακόμα καλύτερα το πελατειακό σύστημα.

Το σημαντικότερο κονδύλι των οικονομικών ενισχύσεων από εθνικούς πόρους προορίζεται για την πληρωμή των συντάξεων του Ο.Γ.Α.. Τα 330 ευρώ της αγροτικής σύνταξης μέσα στην τριετία υπερκαλύφθηκαν ήδη από την άνοδο του κόστους ζωής. Οι συντάξεις αυτές είναι σίγουρα συντάξεις πείνας και τα κονδύλια θα πρέπει να διπλασιαστούν.

Με λίγα λόγια ο προϋπολογισμός προσπαθεί να καλύψει μέρος από τις πάγιες υποχρεώσεις, όπως είναι ο Ο.Γ.Α., οι αποζημιώσεις και διάφορα άλλα και δεν διαφαίνεται η αναπτυξιακή κατεύθυνση στον αγροτικό τομέα.

Η σημερινή κατάσταση στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι οριακή με την κατακόρυφη στο 100% αύξηση των ζωοτροφών και τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για τα ζωοκομικά προϊόντα γάλακτος και κρέατος. Έτσι τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.

Κινούνται στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής που έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή επιταχύνει τη συγκέντρωση της παραγωγής σε ελάχιστα χέρια με τη χρησιμοποίηση τις περισσότερες φορές φθηνών και επικίνδυνων μέσων εκτροφής. Το άτοκο πενταετές δάνειο δεν εξασφαλίζει δυνατότητα δανειοληψίας, αφού η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων είναι καταχρεωμένη στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος. Αυτό που προέχει είναι η στήριξη του εισοδήματος με την αύξηση των τιμών του παραγωγού και την επιδότηση στις ζωοτροφές.

Σοβαρό πλήγμα δέχεται η ελληνική κτηνοτροφία από την ανοχή των υπηρεσιών στην κερδοσκοπία με τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Έχουμε μείνει πίσω και στην ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας. Ενώ παράγονται σημαντικές ποσότητες κτηνοτροφικών προϊόντων, ελάχιστες απ’ αυτές φτάνουν στην αγορά και βέβαια ακόμα λιγότερες εξάγονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2008 δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και έρχεται να επιβεβαιώσει και να συντηρήσει τις ανισότητες και τη φτώχεια του 25%. Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ.