ammanatidou.gr

Δράσεις

Χαιρετισμός στη Γενική Συνέλευση του ΓΕΩΤΕΕ της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β΄Θεσσαλονίκης

25/5/2012

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΣΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κυρίες και κύριοι του ΓΕΩΤΕΕ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο χαιρετίζω τη Γενική σας Συνέλευση.

Οι δύο τελευταίες δεκαετίες ήταν κρίσιμες για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενιαία αγορά και το ενιαίο νόμισμα κατάργησαν κάθε δυνατότητα προστασίας της εγχώριας παραγωγής, είτε με δασμούς είτε με τη νομισματική πολιτική και επέβαλαν τον πιο άγριο ανταγωνισμό. Παντού υπήρξαν ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μείωση μισθών και συντάξεων. Ιδίως στις πιο αδύναμες χώρες, σαν την Ελλάδα, η αποβιομηχάνιση και η καταστροφή ολόκληρων κλάδων παραγωγής ήταν ραγδαίες.

Κυρίες και κύριοι αποτελείτε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εσείς και τα μέλη σας και ενώ έχετε συσσωρευμένη επιστημονική γνώση αλλά και εμπειρία στα θέματα γεωργικής, κτηνοτροφικής, δασικής, αλιευτικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, δυστυχώς λόγω διαχρονικών πολιτικών επιλογών δεν έχει δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα ώστε να αξιοποιηθείτε προς όφελος της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας με γνώμονα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, φυσικά εναρμονισμένα με την προστασία του περιβάλλοντος και όχι προσανατολισμένα κυρίως στις ανάγκες της αγοράς.

Με αρκετούς από εσάς βρεθήκαμε στη βουλή αλλά και στους δρόμους, να παλεύουμε για μια άλλη αγροτική πολιτική με ανασυγκροτηση των παραγωγικών δυνάμεων στον πρωτογενή τομέα, που θα σέβεται τους παραγωγούς, τους καταναλωτές, τους φυσικούς πόρους και φυσικά τους εργαζόμενους των υπηρεσιών και οργανισμών που εμπλέκονται, όπως και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες του κλάδου των γεωτεχνικών.

Τι κατάφεραν τόσα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ; Ποιοι ήταν οι στόχοι τους;

1ον Η υποχρηματοδότηση αρχικά και κατόπιν η διάλυση των Ινστιτούτων Έρευνας ΕΘΙΑΓΕ, ΕΛΚΕΘΕ, ΠΕΓΕΑΛ αλλά και του ΙΓΜΕ και η συγχώνευσή τους με άλλες δομές υποστήριξης όπως την Εκπαίδευση από τον ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» τα ΚΕΓΕ, τον Έλεγχο των αγροτικών προϊόντων από τον ΕΛΟΓΑΚ αλλά και το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ», την Πιστοποίηση των προϊόντων από τον ΟΠΕΓΕΠ, που μέσα από το σ/ν του Σκανδαλίδη ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το οποίο αποσύρθηκε στην ολομέλεια της βουλής, φάνηκε απροκάλυπτα η πολιτική βούληση της απαξίωσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ρόλος του γεωτεχνικού υποβαθμίζεται περαιτέρω και δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουν τα αποτελέσματα των χρόνιων ερευνών στους αγρότες. Από την άλλη είδαμε το οργανόγραμμα Σκανδαλίδη με την κατάργηση του 30% των οργανικών θέσεων στο συγχωνευμένο οργανισμό. Οι εφεδρείες οι περικοπές μισθών, συντάξεων είναι και η δική σας καθημερινότητα.

2ον Η απελευθέρωση των τιμών στην αγορά έφερε την κατάρρευση των τιμών στους παραγωγούς αφού η ανεξέλεγκτη λειτουργία των πολυεθνικών με τα καρτέλ και η αύξηση του πετρελαίου αύξησαν δραματικά το κόστος παραγωγής και μείωσαν ή εξαφάνισαν το εισόδημα ειδικά των οικογενειακών εκμεταλεύσεων. Αυτό έχει και άλλες δυσικά προεκτάσεις. Οι αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στους γεωπόνους και κτηνιάτρους και καταρρεόυν πλέον όλοι μαζί.

3ον Κατακερματισμός του ΥΠΑΑΤ και των υπηρεσιών, ειδικά μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δασικές υπηρεσίες και οι Δασολόγοι με τη συγχώνευση των αγροφυλάκων. Και ενώ είστε σε αυτή την κατάσταση θα καλεστείτε να έρθετε σε ρήξη με τους αγρότες αμπελοπαραγωγούς που δεν έχουν εγγράψει στο μητρώο τα αμπέλια τους και πρέπει να τα ξηλώσουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες στρέμματα. Με ποιανού ευθύνη; είναι άλλουνού παππά ευαγγέλιο.

4ον έχουμε τον ΕΛΓΑ που τον κατάντησαν να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Είναι σαν να βάζουν επιπλέον αγροτικό χαράτσι

5ον Χωρίς έρευνα, κατεύθυνση και προγραμματισμό έχουμε αγρότες που φυτεύουν αθρόα ροδιές και πέρσι καταστράφηκαν οικονομικά αρκετοί από αυτούς.

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πει πολλές φορές ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα και ένα εθνικό σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης, με στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών της χώρας, τη στήριξη των αγροτών και της υπαίθρου, την ανάπτυξη μιας οικονομίας με προσανατολισμό τις ανάγκες του λαού. Η Ελλάδα μπορεί να παράγει, τόσο στον τομέα της γεωργίας όσο και στη βιομηχανία, με περιβαλλοντικά ήπιο τρόπο, τρόφιμα υψηλής ποιότητας για την εγχώρια κατανάλωση και για εξαγωγή

Επομένως, πιστεύουμε ότι απαιτείται μια πραγματική ανασυγκρότηση του αγροτοπεριβαλλοντικού τομέα, των κλάδων του και των συναφών του φορέων

1.Επανεξέταση των κατευθύνσεων της ΚΑΠ , βάσει του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

2. Προώθηση της ποιοτικής γεωργίας σε όλες της τις μορφές (ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΛΠ) για αναπτυξιακούς –περιβαλλοντικούς και προστατευτικούς λόγους.

3.Καμμια εκποίηση της ΑΤΕ. Αντίθετα εξυγίανση και λειτουργία υπό δημόσιο έλεγχο. Πυλώνας ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα και όχι τοκογλύφος και εκποιητής της περιουσίας των αγροτών και των φορέων τους

4.Περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα (πχ χρυσός, φωτοβολταικά, ορυκτός πλούτος κλπ) Η μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια, ο αέρας που φυσάει στα νησιά, η γεωθερμία μπορούν να αποτελέσουν πηγές καθαρής ενέργειας και, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να υποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα. Η ανάθεση των ήπιων μορφών ενέργειας στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, όμως, αντί να προστατεύει το περιβάλλον, το καταστρέφει με τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς έγνοια για τη φύση και για τις ανάγκες των ανθρώπων.Η αναζήτηση και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των ορυκτών ενεργειακών πηγών, για όσο διάστημα και στο μέτρο που αυτές χρειάζονται, πρέπει να σχεδιαστεί από το κράτος με δημοκρατικό έλεγχο και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Για να γίνουν αυτά χρειάζονται δημόσιοι οργανισμοί διαχείρισης του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών πηγών και δημόσια ιδρύματα ερευνών.

5.Ανασυγκρότηση και λειτουργική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται σε δημόσιες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

6.Επανεξέταση και νέο πλαίσιο στην ανασυγκρότηση οργανισμών δημόσιας επίβλεψης με επιστημονικά και παραγωγικά κριτήρια και όχι εκτρώματα , με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδογενή έρευνα σε όλους τους τομείς

 

Τέλος οι θέσεις μας για το ΓΕΩΤΕΕ είναι:

1.Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας συμφώνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και εφαρμογή της απλής αναλογικής βάσει αποφάσεων γενικών συνελεύσεων που έχουν κοινοποιηθεί στα κόμματα/

2.Πλήρης εξέταση και διαλεύκανση για το κούρεμα των αποθεματικών ,ταμείων και δημόσιων οργανισμών μεταξύ των οποίων και του ΓΕΩΤΕΕ. Ενέργειες για αποκατάσταση τους συνολικά ήτοι με όλους τους αντίστοιχους φορείς.

3.Ουσιαστική αξιοποίηση και στήριξη του ΓΕΩΤΕΕ ως επιστημονικού συμβούλου της πολιτείας και όχι παρείσακτο και διακοσμητικό όργανο, όπως το αντιληφθήκαμε ειδικά στα τελευταία νομοθετήματα που έφερε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου.

Όλα τα ανωτέρω με ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς στην κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού πρότυπου .

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες της Γενικής σας Συνέλευσης.

Απάντηση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις δηλώσεις Παναγιώτη Ψωμιάδη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων

 

23/5/2012

ΔΗΛΩΣΗ

Απάντηση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις δηλώσεις Παναγιώτη Ψωμιάδη σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εδώ και πέντε ημέρες αναπτύσσεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι προβάλλοντας περσινό άρθρο στην εφημερίδα Αυγή σχετικά με το «Ποντιακό Ζήτημα». Πολιτικοί αντίπαλοι που θέλουν να χτυπήσουν προεκλογικά και πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χρησιμοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε δηλώσεις τους, το συγκεκριμένο άρθρο που είναι ενυπόγραφο και εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του αρθρογράφου ως έχει το δικαίωμα στη δημοκρατία.

Αυτό που είναι απαράδεκτο είναι η διαστρέβλωση της επίσημης θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και του προέδρου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από την ώρα που ανέλαβε πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποστέλει μήνυμα για την 19η Μαϊου Ημέρα Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού το οποίο και διαβάζεται στις κεντρικές εκδηλώσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ βουλευτές του συμμετέχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρω αποσπάσματα από το φετινό χαιρετισμό του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: «Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Πόντιους. Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό. ... Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη και τη φιλία των λαών, και βέβαια στην καλή γειτονία, θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς αποτελεί ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον, μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει. Αποτελεί πράξη που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και δεν την κατακερματίζει μέσα σε πολιτικές και εθνικιστικές συγκυρίες και σκοπιμότητες.»

Η συνδρομή και του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη διαστρέβλωση των επίσημων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το επίμαχο θέμα και η απαράδεκτη λάσπη προσωπικά στον πρόεδρό του λέγοντας ότι «πίσω από το αγγελικό πρόσωπο του κ.Τσίπρα κρύβονται εφιάλτες» δεν είναι τίποτε άλλο από άλλη μία κρίση «πανικού» του αστικού μπλοκ .

Ο κ. Ψωμιάδης που αυτοορίζεται ο «γνήσιος εκφραστής» του ποντιακού ελληνισμού, είναι αυτός που πρέπει να απαντήσει στο πως διαχειρίστηκε μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, τις αδιάθετες «ανταλλάξιμες» εκτάσεις των αστών προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής του ’22 και πως χρησιμοποιήθηκε ο ν.3147/2003 πέραν της αποκατάστασης γεωργών και κτηνοτρόφων.

Ο κ. Ψωμιάδης πρέπει να απαντήσει γιατί πάνω από μία εικοσαετία οι νεοπρόσφυγες από την πρώην σοβιετική ένωση εμπαίζονταν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ ως οφείλαν να επιληφθούν οι συναρμόδιοι -και ο νομάρχης Ψωμιάδης- δεν προχώρησαν ποτέ σε τοπικά ρυμοτομικά στα αγορασμένα αγροτεμάχιά τους βάσει του ν.2790/2000 νεοπροσφύγων/παλιννοστησάντων ομογενών, ο οποίος δεν είχε μπει ουσιαστικά σε εφαρμογή με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Είναι γνωστό πως λόγω της πιεστικής ανάγκης στέγασης των πολυπληθών οικογενειών μετά και από «δική του προτροπή» έχτισαν χωρίς οικοδομικές άδειες και φυσικά τους επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από Πολεοδομία και ΙΚΑ για ένσημα υπέρ αγνώστων και καλούνται σήμερα να τα νομιμοποιήσουν σαν αυθαίρετα κτίσματα πάλι σε αγροτεμάχια εξαδιαιρέτου και όχι σε αυτόνομα οικόπεδα και έτσι ανεβάζουν στα ύψη τα πρόστιμα παρόλο το «κούρεμα» που τους έκανε σχετική τροπολογία.

Στον κ. Ψωμιάδη απαντώ πως «Ανθέλληνες» είναι όλοι αυτοί που συνέβαλαν στη δημιουργία του πελατειακού κράτους για μικροκομματικά συμφέροντα, στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής με τους αντεργατικούς νόμους πριν αλλά και μετά μνημονίου εποχής.

Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ  για το έργο όλης της προοδευτικής οργανωμένης έκφρασης του Ποντιακού Ελληνισμού είναι μεγάλη. Χωρίς καμία αμφιβολία αυτές οι δυνάμεις διατελούν ένα σημαντικό έργο για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την πολιτισμική μας παράδοση. Η ιστορική μνήμη όμως δεν μπορεί και δεν είναι ούτε μονόπλευρη ούτε επιλεκτική.

Ο ελληνικός λαός αυτή την περίοδο δίνει σκληρούς αγώνες.

Ενόψει  των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα θα διεξαχθεί η πιο οξεία, μετά τον πόλεμο, πολιτική και ταξική σύγκρουση για το μέλλον της χώρας, η οποία θα έχει ευρύτερες συνέπειες σε όλη την Ευρώπη. Ο λαός μας όμως δεν πρόκειται να καμφθεί. Δεν θα υποκύψει, δε θα εκβιαστεί και θα βάλει οριστικό τέλος στο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Με την ψήφο του θα καταστήσει άκυρο το μνημόνιο και θα καταδικάσει τις δυνάμεις που ευθύνονται για την πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της αναξιοπρέπειας και της εκχώρησης της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας.

Σε αυτή την σκληρή μάχη  ο προοδευτικός ποντιακός ελληνισμός είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει το δικό του αγωνιστικό παρόν.»

 

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Λίτσα)

Βουλευτής  Β΄ Θεσσαλονίκης 

 ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

www.ammanatidou.gr

 

Να ανακληθούν άμεσα οι προκηρύξεις για τα «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση» «ΤΟΠΣΑ» και τις ‘Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες’ «ΤΟΠΕΚΟ» συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν προκλητικό δώρο 16 εκατομμυρίων ευρ

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 

Τρίτη, 10/4/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Να ανακληθούν άμεσα οι προκηρύξεις για τα «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση» «ΤΟΠΣΑ» και τις ‘Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες’ «ΤΟΠΕΚΟ» συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν προκλητικό δώρο 16 εκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοεταιρείες, ενώσεις εργοδοτών και τράπεζες.

Με αφορμή τις πρόσφατες προκηρύξεις από τις Διαχειριστικές Αρχές των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την έναρξη υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της δράσης «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» και το πρόγραμμα "Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες" του «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013, χαρίζονται περίπου 16.000.000 ευρώ. σε μεγαλοεταιρείες, ενώσεις εργοδοτών και τράπεζες. Οι Προσκλήσεις απευθύνονται αποκλειστικά στους δυνητικούς δικαιούχους των ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ, που είναι οι Αναπτυξιακές Συμπράξεις (Α.Σ.). Εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι: α) τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, β) οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α’ βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες ε) τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Σύμφωνα με την προκήρυξη αντικείμενο των πράξεων είναι η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων με στόχο την εξασφάλιση της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για ανέργους, νέους επιστήμονες ή αγρότες όπως περιγράφεται στο αναλυτικό τεύχος της πρόσκλησης, μετά από διάγνωση των εξειδικευμένων τοπικών αναγκών και ανάδειξης των αναπτυξιακών δυνατοτήτων στις περιοχές παρέμβασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για αυτές τις δράσεις ξεπερνούν τα 80.000.000 ευρώ για όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στην κατηγορία των έμμεσων δαπανών της κάθε πράξης ορίζεται το 20% που είναι οι δαπάνες, οι οποίες δεν είναι αναγνωρίσιμες ως δαπάνες άμεσα συνδεόμενες με την εκτέλεση της Πράξης και για τις οποίες δεν χρειάζεται να προσκομιστούν αποδείξεις από τις αναπτυξιακές συμπράξεις!. Έτσι περισσότερα από 16.000.000 ευρώ χαρίζονται στις ιδιωτικές μεγαλο-εταιρείες που θα μετέχουν στις συμπράξεις στις ενώσεις των εργοδοτών, ΣΕΒ, κλπ.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευγγγελία σε σχετική της δήλωση τόνισε «την ώρα που οι μισθωτοί και οι άνεργοι της χώρας βυθίζονται σε μια διαρκή και βαθειά εργασιακή απαξίωση, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, η κυβέρνηση της πιο ακραίας κοινωνικής επίθεσης, βρίσκει τρόπο να μοιράσει εκατομμύρια στους ιδιώτες, στις οργανώσεις μεγαλεργοδοτών, στις τράπεζες, αυτούς που με αναλγησία συμμετέχουν στις ακραίες και κοινωνικά επαχθείς πολιτικές. Οι δράσεις που προκηρύχτηκαν αφορούν σε μελέτες (!) και καταρτίσεις ανέργων και ευάλωτων ομάδων ΧΩΡΙΣ να προβλέπουν τίποτα για θέσεις εργασίας. Αυτά τα κονδύλια θα πρέπει να δοθούν στους ΟΤΑ για να σχεδιάσουν πραγματικά τοπικά προγράμματα για την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας, φυσικά με παρακολούθηση και έλεγχο των δράσεων. Δε μπορούν να σπαταληθούν σε ιδιωτικούς φορείς, για τις υποτιθέμενες αναπτυξιακές συμπράξεις και μελέτες. Ζητάμε να ανακληθούν άμεσα οι προκηρύξεις αυτές που αφορούν σε κονδύλια του ΕΣΠΑ που ανήκουν στον ελληνικό λαό, τα έχει πληρώσει πολλαπλώς, και να ξανασχεδιαστούν πραγματικές δράσεις για την κοινωνία και την προστασία των ανέργων».

Μήνυμα της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης για το 3ο Συνέδριο της ΚΟΕ

Μήνυμα της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης για το 3ο Συνέδριο της ΚΟΕ

Θεσσαλονίκη, 16-3-2012

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετίζω την έναρξη των διαδικασιών του Συνεδρίου σας.

Δεν περιμένετε ν’ ακούσετε από εμένα, καθώς γνωρίζετε πολύ καλά, ότι διανύουμε μία πολύ κρίσιμη περίοδο με πολλούς κινδύνους, αλλά και πολλές ευκαιρίες τόσο για την Αριστερά όσο και για το λαϊκό κίνημα. Μπροστά μας ανοίγεται ένας δρόμος που θα φέρει μεγάλα βάσανα για τους εργαζομένους και για τον λαό, αλλά ταυτόχρονα και πολλές ευκαιρίες.

Σε λίγες μέρες θα δώσουμε την μάχη των εκλογών, των κρισιμότερων ίσως εκλογών της 20ετίας και είναι και αυτή μία ευκαιρία για εμάς. Η ενδυνάμωση της Αριστεράς, σ’ αυτές τις εκλογές και η ταυτόχρονη αποδυνάμωση των δυνάμεων του αστικού κατεστημένου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς διαμορφώνει τις συνθήκες της επόμενης μέρας για τους αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού. Η ενίσχυση της Αριστεράς σ’ αυτές τις εκλογές σημαίνει ενίσχυση της υπόθεσης των εργαζομένων και δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια σε Τρόικα – ΔΝΤ και ντόπιο κατεστημένο να περάσουν τ’ αντιλαϊκά αντικοινωνικά μέτρα που επιδιώκουν.

Το όπλο μας και στις εκλογές είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη, αλλά και οι αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας, όλου του λαού την προηγούμενη περίοδο ενάντια στην πολιτική της Μαύρης Συμμαχίας Τρόϊκας-ΔΝΤ - κυβέρνησης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η οργή του λαού είναι αυτή που τους σέρνει σήμερα στις κάλπες.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ετούτες τις μέρες από την Αριστερά απαιτείται ωριμότητα, ενότητα, τόλμη και ριζοσπαστικότητα, για να γεννήθει στην κοινωνία η ελπίδα, για να μετατραπεί η οργή σε δύναμη και για να φτάσει ο αγώνας μέχρι τη νίκη.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στις διεργασίες του Συνεδρίου σας!

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α . Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αλ. Σβώλου 15, ΤΚ.54622 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλ: 2310276461       fax : 2310276462

Βασ.Σοφίας 2(Βουλή), ΤΚ.10021 ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 2103709715 & 2103708172

Fax: 2103709714 & 2103707790

ammanatidou@parliament.gr

www.ammanatidou.gr

Aπάντηση στην συκοφαντία: ουδέποτε η λ. αμμανατίδου τάχθηκε υπέρ των μεταλλείων κιλκίς 07.02.12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενορχηστρωμένη προσπάθεια συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ και της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.

Ουδέποτε ταχθήκαμε υπέρ των μεταλλείων Κιλκίς!


Σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδεται ψευδώς ότι η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου τάχθηκε υπέρ των σχεδίων εκμετάλλευσης των μεταλλείων Κιλκίς σε σχετική συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου στις 16/2.

Η επιμονή κάποιων ν’ αναπαράγουν αυτό το ψέμα - παρόλο που η βουλευτής διέψευσε την είδηση δημοσίως στην κρατική τηλεόραση όταν αυτή μεταδόθηκε για πρώτη φορά  στις 17/2 - καταδεικνύει ότι πρόκειται για μεθοδευμένη προπαγάνδα που στόχο έχει αφενός να πείσει τους κατοίκους ότι εφόσον όλα τα κόμματα δήθεν συμφωνούν είναι μία  καθ’ όλα συμφέρουσα επένδυση για την περιοχή και αφετέρου να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ που μάχεται από την πρώτη στιγμή μαζί με τους κατοίκους της περιοχής εναντίον της συγκεκριμένης επένδυσης.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, όπως και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει την έντονη αντίθεση τους και πριν από την συγκεκριμένη Επιτροπή και στηρίζουν αμέριστα των δίκαιο αγώνα των κατοίκων του Κιλκίς ενάντια σε μία περιβαλλοντοκτόνο αποικιοκρατικού τύπου επένδυση που μόνο την εταιρία εκμετάλλευσης πρόκειται να ωφελήσει. Στην εν λόγω επιτροπή η κα Αμμανατίδου δήλωσε ξεκάθαρα μεταξύ άλλων «είμαι κατά αυτής της επένδυσης, διότι είναι μαμούθ με αποικιοκρατική σύμβαση».

 

Προς επιβεβαίωση επισυνάπτουμε τα πρακτικά της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου.

Το σχετικό video

Το Γραφείο Τύπου

Συνάντηση της βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελίας Αμμανατίδου- Πασχαλίδου και του γραμματέα της Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Χρήστου Ρώσσιου με εκπροσώπους των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Coca Cola 3E Θεσσαλονίκης. 13.2.12

Να μην επιτραπεί η μεταφορά ενός ακόμα εργοστασίου στην Βουλγαρία.

 

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου και ο Γραμματέας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Β’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρώσσιος πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου επίσκεψη στο εργοστάσιο της Coca Cola 3E στην περιοχή Θέρμης Θεσσαλονικής και είχαν συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε Θεσσαλονίκης, τον Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφυαλωμένων Ποτών, τους εργαζόμενους του εργοστασίου, αλλά και εργαζόμενους και συνταξιούχους του κλάδου από άλλα εργοστάσια εμφυαλωμένων ποτών, οι οποίοι συμπαρίστανται στον αγώνα των συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία στα πλαίσια των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων που άρχισαν στις αρχές Ιανουαρίου απαιτώντας να σταματήσει η μεταφορά τμημάτων του εργοστασίου στην Βουλγαρία, να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι συνάδελφοι τους και να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις που προέκυψαν από την «εθελούσια» έξοδο, καθώς δημιουργούνται εντατικοί και απάνθρωποι ρυθμοί εργασίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συνάντηση με τους εργαζόμενους δήλωσε: «Βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μία προσπάθεια να μεταφερθεί ακόμη μία βιομηχανική μονάδα της Θεσσαλονίκης στην γειτονική Βουλγαρία. Η μεταφορά της Coca Cola 3E Θεσσαλονίκης θα έχει άμεση συνέπεια να μείνουν στον δρόμο οι 350 εργαζόμενοι, θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στα παρελκόμενα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από το εργοστάσιο και θα προκαλέσει επιπλέον έμμεσες, αλλά σημαντικές επιπτώσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων δορυφόρων. Η ίδια διαδικασία βέβαια ακολουθείται και στα υπόλοιπα εργοστάσια της επιχείρησης που απασχολούν πάνω από 1500 εργαζόμενους. Στην Θεσσαλονίκη δυστυχώς αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές και είναι αυτή η διαδικασία αποβιομηχανοποίησης της Βορείου Ελλάδας, την οποία στήριξαν και προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προς όφελος των βιομηχάνων  και η οποία έχει βυθίσει την ευρύτερη περιοχή στην ανεργία και την φτώχεια. Μονόδρομος για τον λαό είναι μέσα από τον παλλαϊκό και ανυποχώτητο κοινό αγώνα ν’ ανατραπεί αυτό το καθεστώς, αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική. Αυτή είναι και η μόνη σωτηρία για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην ανοιχτή ενημέρωση-συζήτηση φορέων του Δήμου Κιλκίς που διοργάνωσε το «Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάϊκο»

Η συνεχής ενημέρωση με επιστημονική τεκμηρίωση για την καταστροφική επιλογή της προηγούμενης αλλά και της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) να γίνουν δύο περιοχές του νομού Κιλκίς(περιοχή Σκρά δυτικά του νομού και ανατολικά περιοχή Κρούσια σε Βάθη-Γερακαριό) «κρανίου τόπος» χωροθετώντας «μαμούθ» μεταλλευτικές δραστηριότητες λειτουργεί συσπειρωτικά για τους κατοίκους και φορείς του νομού Κιλκίς, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι και με το μέγεθος των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά και με τις «αποικιοκρατικές» συμβάσεις για τους ιδιώτες επενδυτές που προωθούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και ξανακινητοποιούνται δυναμικά, όπως και παλιότερα όταν είχε ξαναπροκύψει εταιρεία καναδέζικων συμφερόντων που ήθελε να της εκχωρηθούν περιοχές προς εκμετάλευση.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου οι πολίτες που συγκρότησαν το «Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια-Πάϊκο» διοργάνωσαν άλλη μία «ανοιχτή ενημέρωση-συζήτηση των φορέων του Δήμου Κιλκίς» στο Δημαρχείο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι και φορείς του νομού, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Κιλκίς Λάζαρος Λαζαρίδης και μέλη της όπως ο Κώστας Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αγαθόπουλος κ.α, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας της παράταξης  «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» Γιώργος Θεοδωρόπουλος, καθώς και η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Στην παρέμβασή της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμμανατίδου, αφού δήλωσε τη στήριξη στο δίκαιο αγώνα όλων όσων αντιδρούν στην ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος, των υπόγειων υδάτων, των αρχαιολογικών τόπων και στις ανυπολόγιστες βλάβες στην υγεία των πολιτών αλλά πρωτίστως αυτών που θα εργαστούν στα τεράστια ορυχεία και στις υπόγειες στοές χιλιομέτρων, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην απάντηση του ΥΠΕΚΑ σε ερώτηση που κατέθεσε από κοινού με τον συνάδελφο βουλευτή Τ. Κουράκη σχετικά με τις ταχείες διαδικασίες εκχώρησης μεταλλευτικών δραστηριοτήτων σε ιδιώτες: «...η απάντηση του Υπουργείου δεν απαντά στα καίρια ερωτήματα που θέσαμε, προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από τις θετικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων φορέων. Ερωτηματικά δημιουργεί η γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ενώ υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Το υπουργείο προσπαθεί με fast truck διαδικασίες να τελειώσει την εκχώρηση των περιοχών, ενώ οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων απλοποιήθηκαν για να παρακάμψουν τις κατά τόπους υπηρεσίες που έχουν τεκμηριωμένα εκφράσει αντίθετη άποψη. Ακόμη όμως και με τη λογική της συγκυβέρνησης για χρήματα που θα «εισρεύσουν» στα κρατικά ταμεία είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι αναφέρετε ως ετήσιο μίσθωμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσό του 1εκ. ευρώ μετά όμως από περίπου 3ετή εκμετάλλευση του μεταλλείου. Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα 6 χρόνια (3 των ερευνών και 3 της αρχικής εκμετάλευσης) δεν θα δοθούν μισθώματα από τους ιδιώτες επενδυτές και το μόνο σίγουρο είναι πως θα μείνει η ολική καταστροφή ευαίσθητων οικολογικά και ιστορικά, περιοχών. Όσων αφορά τις υποτιθέμενες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε μία περιοχή που σφίζει από ανεργία, είναι γνωστό πως η ισόρροπη ανάπτυξη είναι βιώσιμη όταν δημιουργεί μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας σε ήπιες δραστηριότητες, προς όφελος πρώτα απ’ όλα των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών και του περιβάλλοντος που ζούν και εργάζονται. Είναι σημαντικό να ενώσετε περισσότερο τη φωνή σας, όπως ήδη το κάνετε, με τα κινήματα πολιτών της Χαλκιδικής αλλά και των πολιτών της Θράκης που αντιδρούν δυναμικά σε αντίστοιχες επενδύσεις. Τα αποτελέσματα της Χαλκιδικής άλλωστε είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού εδώ και χρόνια.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε αρωγοί σ΄αυτόν αγώνα, καλή δύναμη».

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ) ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών επενδύσεων, σε απάντησή της σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεκαθαρίζει ότι έχουν ξεκινήσει οι επεξεργασίες για το σχέδιο δημιουργίας ΕΟΖ!

Μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφαν Κάπφερ σχετικά με την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα (25/8/2011), καθώς και την απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου και Β’ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση με ταυτόχρονη Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων τον Δεκέμβριο του 2011 προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έστειλε σήμερα η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων«...Έχουμε προβεί σε νομοτεχνική προεργασία της πρότασης περί ίδρυσης ΕΟΖ […] ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης περί δημιουργίας ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης ειδικότερα, στην οικεία περιφέρεια».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Π. Λαφαζάνης, επισημαίνουν σε κοινή δήλωση τους ότι «αυτού του είδους τα αναπτυξιακά σχέδια που χαρακτηρίζονται από μεγάλης κλίμακας φοροαπαλλαγές, συμπίεση των μισθών και σειρά άλλων προνομίων προς το κεφάλαιο, λειτουργούν μόνο προς όφελος ντόπιων και ξένων μεγαλοεπενδυτών και προσιδιάζουν σε χώρες προτεκτοράτα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και οι διεθνείς μελέτες ακόμα και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου έχουν επιβληθεί οι ΕΟΖ (Ινδία, Κίνα κ.α) έχουν επικρατήσει τρομακτικές εργασιακές συνθήκες γαλέρας.»


“Συνεχίζεται ο εμπαιγμός για τους πρώην εργαζόμενους της ALDI από το ελληνικό κράτος”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις 8.11.11 με τίτλο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής: Στήριξη σε απολυμένους Έλληνες» επιβεβαιώνονται τα στοιχεία που παρέθεσαν στην ερώτηση τους στις 2.11.11 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου και Τάσος Κουράκης  προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ελάχιστο ποσό που ζήτησε καθυστερημένα  το ελληνικό κράτος για τους απολυμένους της ALDI.

Έτσι, σε αντίθεση με άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα διάλυσης του οικονομικού, κοινωνικού και παραγωγικού τους ιστού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της παγκοσμιοποίησης ( Αυστρία, Ιρλανδία, Ιταλία) και οι οποίες έχουν ζητήσει από το ΕΤΠ/EGF μεγαλύτερα ποσά στήριξης για τους απολυμένους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο έδαφός τους,  η Ελλάδα προκλητικά απέναντι στους δικούς της εργαζόμενους, έχει ζητήσει το ελάχιστο δυνατό ποσό για μία μόνο εταιρεία ( ALDI). Παράλληλα,  δεν έχει υποβάλει καμία άλλη αίτηση για άλλες επιχειρήσεις. Επομένως, στην πραγματικότητα, δεν μιλάμε για «στήριξη σε έλληνες απολυμένους» αλλά για εμπαιγμό τους από την ελληνική πολιτεία.

Με βάση τα παραπάνω η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β Θεσσαλονίκης κα Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση : « Η έγκριση του ποσού από την Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Νοεμβρίου για τους απολυμένους της ALDI ναι μεν κινεί τις διαδικασίες για την εκταμίευση  των 2.9 εκ ευρώ, αναδεικνύει ωστόσο τον εμπαιγμό από πλευράς ελληνικής πολιτείας προς τους πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης. Το ποσό αυτό είναι προκλητικά χαμηλό, συγκρινόμενο με αντίστοιχα αιτήματα άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε προς το Ε.Τ.Π.

Το ελληνικό κράτος επίσης δεν έχει  προχωρήσει μέχρι σήμερα σε κανένα σχεδιασμό για το πώς θα οργανωθούν τα σχετικά προγράμματα επανακατάρτισης και στήριξης των πρώην απολυμένων της ALDI όπως είναι υποχρεωμένο να κάνει από το Ε.Τ.Π. Ταυτόχρονα, συνεχίζει να μην υποβάλει αιτήσεις προς το ταμείο για καμία άλλη επιχείρηση που έχει κλείσει με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να έχουν βρεθεί στο δρόμο.  Εμείς, εξακολουθούμε να περιμένουμε απάντηση, έστω από τη νέα κυβέρνηση που «μαγειρεύεται» αυτές τις ώρες ερήμην του ελληνικού λαού, στη σχετική ερώτηση που καταθέσαμε από κοινού με τον Τάσο Κουράκη στις 2 Νοεμβρίου».