ammanatidou.gr

Δράσεις

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε τα μπλόκα των αγροτών στα διόδια των Μαλγάρων, τη Χαλκηδόνα και το Δερβένι”

 ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


Θεσσαλονίκη, 25/1/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε τα μπλόκα των αγροτών στα διόδια των Μαλγάρων, τη Χαλκηδόνα και το Δερβένι”

Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης με επικεφαλείς τις πρώην βουλευτίνες Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, περιόδευσαν στα μπλόκα του Νομού Θεσσαλονίκης στα διόδια των Μαλγάρων, της Χαλκηδόνας και του Δερβενίου.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους μυδοκαλλιεργητές-ψαράδες της δυτικής Θεσσαλονίκης, άκουσαν τα αιτήματα των παραγωγικών τάξεων και εξέθεσαν τις θέσεις της Λαϊκής Ενότητας για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο τα οποία αποτελούν προαπαιτούμενα του 3ου καταστροφικού μνημονίου που ψήφισαν 222 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ στις 14 Αυγούστου του 2015.

Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας δήλωσε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των αγροτών για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, και τα καταστροφικά φορολογικά μέτρα σε βάρος των αγροτών.

Τέλος τα στελέχη της ΛΑΕ τόνισαν πως μόνο οι συντονισμένοι, ενωτικοί, αγροτο-εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να ανατρέψουν το 3ο μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές και στον αγροτικό τομέα και ν’ ανοίξουν το δρόμο για μία ελπιδοφόρα εναλλακτική αντιμνημονιακή και προοδευτική πολιτική και κάλεσαν τους αγρότες να συμπορευτούν με όλες τις άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που είναι σε κινητοποιήσεις και ήδη δηλώνουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών.

 

Το Γραφείο Τύπου

 

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου πρ. βουλευτού και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου πρ. βουλευτού και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη αναφερόμενος στο θέμα των Ελλήνων του Πόντου ως εθνοκάθαρση και όχι ως γενοκτονία αυτών που συνέβησαν στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στην Τουρκία, η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου πρ. βουλευτής και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Για πολλοστή φορά το θέμα του σφαγιασμού 353.000 Ελλήνων του Πόντου αμφισβητείται από τα επίσημα πλέον χείλη του κ.Φίλη ως Υπουργού Παιδείας και όχι απλά του δημοσιογράφου.

Ο κ. υπουργός οφείλει να «ενημερωθεί» πως το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όπως επίσης και η Γενοκτονία του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και από πολλά ακόμη ανά τον κόσμο και γι αυτό το λόγο από το 1994 και μετά, η Ελληνική Βουλή επίσημα τιμά την 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης και πολιτειακοί εκπρόσωποι συμμετέχουν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Επίσης οφείλει να αποδεχθεί πως Γενοκτονία ορίζεται ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν και ο όρος γενοκτονία είναι αυτός που αποδίδετε στις περιπτώσεις  του Ποντιακού Ελληνισμού, των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων που αφάνισε ο Χίτλερ .

Πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων από τον υπουργό Παιδείας με το θεσμικό ρόλο που έχει και σε αυτό το ρόλο οι προσωπικές απόψεις του δεν έχουν θέση, παρόλο που αυτό δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας αποστάσεις ενώ έχει καταντήσει  πάγια τακτική που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα φλέγοντα ζητήματα των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που έπονται.

Τέλος η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και εν όψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Τουρκία πρέπει να θέσει το θέμα της «ιστορικής αποκατάστασης των γεγονότων και να ζητήσει τον καταλογισμό των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς κάτι που αποτελεί ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει και μια πράξη που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και δεν την κατακερματίζει μέσα σε πολιτικές και εθνικιστικές συγκυρίες και σκοπιμότητες», όπως δήλωνε ο ίδιος στον χαιρετισμό του για την 19η Μαϊου όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ως πρόσφυγας τρίτης γενιάς Ποντιακής καταγωγής το θεωρώ χρέος μου να μην επιτρέπω να αλλοιώνονται ή να διαστρεβλώνονται τα ιστορικά γεγονότα τα οποία έχω ακούσει από τους παππούδες μου και υπάρχουν καταγεγραμμένα ντοκουμέντα, όπως επίσης δεν θα επιτρέψω να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα που εξελίσσονται στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας τους νεοπρόσφυγες του 21ου αιώνα που πνίγονται κατά δεκάδες στο Αιγαίο καθημερινά, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εκτός αν κάποιοι στοχεύουν να καλύψουν για το μέλλον την ιστορία με αφορμή την αλλοίωση των προηγούμενων ιστορικών γεγονότων που θα τους δώσει άλλοθι”

Παρέμβαση της Λίτσας Αμμανατίδου, βουλευτή Β Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας, στην ΕΡΤ 3.

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ


Παρακολουθήστε την παρέμβαση της Λίτσας Αμμανατίδου, βουλευτή Β Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας, στην ΕΡΤ 3, τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου.


https://www.youtube.com/watch?v=KNbMIutnoW0

Συνέντευξη Λίτσας Αμμανατίδου Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας στο news.makedonias.gr.

02/09/2015

 Συνέντευξη Λίτσας Αμμανατίδου Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας στο news.makedonias.gr.

1.Η Λαϊκή Ενότητα αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα ενός αντιμνημονιακού μετώπου;

 

Η Λαϊκή Ενότητα μόνο ανάχωμα δεν αποτελεί, ίσα – ίσα αυτή είναι μία κακοπροαίρετη κριτική που γίνεται από όλους όσους θα ήθελαν να βάλουν αναχώματα στον αντιμνημονιακό αγώνα, συκοφαντώντας τις κύριες δυνάμεις έκφρασής του. Η Λαϊκή Ενότητα προσδοκά να γίνει το ευρύ κοινωνικό μέτωπο που θα εκφράσει όλες τις αριστερές και προοδευτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις, όλους τους πολίτες που δυναμικά έδωσαν σημαντικούς αγώνες τα τελευταία πέντε χρόνια. 

 2.Γιατί η επιλογή σας για τη δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Λαϊκής Ενότητας ήταν έπειτα από την ανακοίνωση των εκλογών κι όχι νωρίτερα, από τη στιγμή που διαφωνίες υπήρχαν;

 

Οι βουλευτές που ταχθήκαμε με τη Λαϊκή Ενότητα προσπαθούσαμε όλους αυτούς τους μήνες να δώσουμε τη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ακριβώς για να μην υπάρξει η λεγόμενη αριστερή παρένθεση. Γιατί αριστερή παρένθεση δεν σημαίνει μόνο το να ηττηθεί εκλογικά η κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά και το να πάψει η κυβέρνηση να είναι ουσιαστικά της Αριστεράς – όπως και έγινε από τη μέρα που ψήφισε το Μνημόνιο. Για μας ακριβώς αυτή ήταν η τομή που μας οδήγησε στην αποχώρηση. Η προκήρυξη των εκλογών προέκυψε γιατί ο παραιτηθείς πρωθυπουργός φοβήθηκε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καθώς γνώριζε ότι μόνο οι συνεπείς μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις θα τον στήριζαν. 

 3.Σας κατηγορούν για αποστασία και πως με τη διαφωνία σας ρίξατε την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Είναι έτσι;

 

Εμείς, οι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και όσοι από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να αποχωρήσουν στηρίζοντας τη νέα αντιμνημονιακή δύναμη, συνεχίζουμε μία λαμπρή παράδοση αγώνων που έχει δώσει η Αριστερά. Είναι αστείο να κατηγορούμαστε για αποστασία όταν εμείς είμασταν αυτοί που παραμείναμε μέχρι τέλους πιστοί στις προεκλογικές δεσμεύσεις και στο πρόγραμμα αυτό που μας ανέδειξε μέλη της Βουλής, αλλά και σε όλες τις συλλογικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα κι αν είχαμε διαφωνήσει με αυτές. Και επαναλαμβάνω η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με κυβέρνηση της Αριστεράς από την στιγμή που συνεχίζει τα Μνημόνια, την πιο αντιλαϊκή πολιτική που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια

 4.Ποιο το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας για την  παραγωγική διαδικασία;

 

Η χώρα μας χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης για να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Αυτό πρακτικά σημαίνει: σταμάτημα των αποκρατικοποιήσεων για να παραμείνει ο εθνικός μας πλούτος στα χέρια του λαού και του Δημοσίου, εθνικοποίηση των τραπεζών και δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας για να χρηματοδοτούνται επαρκώς οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας (π.χ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις), στήριξη του αγροτικού τομέα και «διόρθωση» των στρεβλώσεων που έχει φέρει η άκριτη εφαρμογή της ΚΑΠ. Η στήριξη της ΕΒΖ με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι ένα μόνο δείγμα της πολιτικής αυτής.

 

5.Πολιτεύεστε στη Β’ Θεσσαλονίκης και είστε γνώστης των προβλημάτων που υπάρχουν στις καλλιέργειες, στις ιχθυοκαλλιέργειες; Πως μπορεί να υπάρξει άνοδος της παραγωγής;  Ποιο το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας;

 

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί ένας διάλογος με τις ίδιες τις συλλογικότητες των καλλιεργητών, για τα προβλήματα που υπάρχουν και τις λύσεις που απαιτούνται. Αυτό που είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά και με την προσωπική μου ενασχόληση με τα αγροτικά είναι ότι χρειάζεται μία πολιτική ηγεσία που να ιεραρχεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των παραγωγών και όχι των πολυεθνικών ή των ξένων συμφερόντων.

 

6.Γίνεται λόγος πως αν υπάρξει επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Πιο το πλάνο; Πως θα βοηθήσει αυτό τους αγρότες, τους παραγωγούς;

 

Αυτή τη στιγμή το ευρώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα Μνημόνια, μία πολιτική που έχει αποδεδειγμένα αποτύχει και μάλιστα με τον πιο επώδυνο τρόπο για τους αγρότες και τους παραγωγούς. Η Λαϊκή Ενότητα αυτό που υποστηρίζει είναι ότι το εθνικό νόμισμα αποτελεί ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής, η οποία περιεγράφηκε παραπάνω και θα είναι προς όφελος των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

 7.Η υγεία έχει καταρρεύσει, το βλέπουμε πέρα από τα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, ποιό το σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας έτσι ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

 

Είναι προφανές ότι αυτήν την στιγμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να στηριχθεί με εθνικούς πόρους για να μην καταρρεύσει. Την ώρα που πληρώνει δισεκατομμύρια σε τόκους για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους, τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς αναλώσιμα, οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές υστερήσεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. 

 8.Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στη Λαϊκή Ενότητα;

 

Θα ήταν άτοπο από μέρους μου να προκαταβάλω τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το κλίμα που εισπράττω μέχρι σήμερα είναι ιδιαιτέρως θετικό και ενθαρρυντικό. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα για να πείσουμε τον κόσμο να κάνει και το επόμενο βήμα. Έχει επανειλημμένως απορρίψει τα Μνημόνια, έχει νικήσει τον φόβο που καλλιεργούσαν τα αστικά ΜΜΕ και κόμματα και τώρα μπορούμε μαζί να διαλέξουμε τον δρόμο που θα δικαιώσει τους αγώνες μας.

 9.Ο χρόνος για τις κάλπες είναι αρκετός έτσι ώστε η Λαϊκή Ενότητα να κάνει το πρόγραμμά της γνωστό προς τον κόσμο;

 

Ο χρόνος πιέζει και είναι ασφυκτικά λίγος για να διεξαχθεί ένας υγιείς πολιτικός διάλογος και να μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν με νηφαλιότητα. Επιτρέψτε μου την εκτίμηση ότι το fast track τις ανακοίνωσης των εκλογών από τον κ. Τσίπρα είχε και αυτόν τον στόχο. Ωστόσο, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε οι θέσεις μας και το πρόγραμμά μας όχι μόνο να γίνουν γνωστά στον κόσμο, αλλά να διαμορφωθούν μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

 

 

http://news.makedonias.gr/151260/%CE%BB-%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B5%CE%AF%CE%BD/

 

Συνέντευξη της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας στην «Μακεδονία της Κυριακής»


Συνέντευξη της Λίτσας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Λαϊκής Ενότητας στην «Μακεδονία της Κυριακής»


 1.Κυρία Αμμανατίδου πολλοί θέτουν το ερώτημα “ποιο είναι το στρατηγικό σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας”, αν κινείται “εντός η εκτός ευρώ” και πως “μπορεί να σταθεί η χώρα αν δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές;” Υπάρχουν απαντήσεις;

Φυσικά και υπάρχουν απαντήσεις. Εδώ και πέντε χρόνια έχει αποδειχθεί με τον πιο επώδυνο για τον ελληνικό λαό τρόπο ότι η πολιτική των Μνημονίων απέτυχε περίτρανα, μία πολιτική που απορρίφθηκε από τους πολίτες και στις 25 Γενάρη και στις 5 Ιούλη. Το πολιτικό σχέδιο της Λαϊκής Ενότητας είναι να εφαρμόσει μία πολιτική κατά των Μνημονίων και της λιτότητας, μία πολιτική για την επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής αυτής είναι: η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ο κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών, το σταμάτημα των αποκρατικοποιήσεων και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Μέσα από αυτά τα βήματα η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της, χωρίς την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών. Και αυτά τα βήματα πρέπει να τα προχωρήσουμε ένα – ένα χωρίς εμπόδια.

2.Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι φύγατε από την κυβέρνηση όταν αποφάσισε να πάει τη χώρα σε εκλογές γιατί φοβηθήκατε ότι θα μένατε εκτός ψηφοδελτίων. Γιατί δεν αποχωρήσατε νωρίτερα και γιατί δεν παραδώσατε τις έδρες;

Τις έδρες μας δεν είχαμε κανένα δικαίωμα να τις παραδώσουμε, γιατί ο ελληνικός λαός μας εξέλεξε βάσει συγκεκριμένου προγράμματος και θέσεων στα οποία παραμείναμε πιστοί μέχρι τέλους. Η κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν χωράει τακτικισμούς. Το κριτήριο για την στήριξη ή μη της κυβέρνησης αποτελεί αποκλειστικά και μόνο το αν η ασκούμενη από αυτήν πολιτική είναι προς όφελος του λαού. Εμείς, αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη να «κρατηθεί αριστερά το τιμόνι» μέχρι τέλους. Και το τέλος ήρθε όταν η κυβέρνηση Τσίπρα αποφάσισε, παρά τις προεκλογικές της εξαγγελίες, να υπογράψει το τρίτο Μνημόνιο. 

3.Η Ζωή Κωνσταντοπούλου φαίνεται ότι έχει δική της ατζέντα. Οι λεγόμενοι “53” εμφανίζονται διασπασμένοι, υπάρχουν επιφυλάξεις από την ΚΟΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι αντέχει. Ποιος είναι ο εκλογικός σας στόχος;

Στόχος της Λαϊκής Ενότητας είναι να συσπειρώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και τον απλό κόσμο, που στις 5 Ιούλη – παρά το κλίμα τρομοκρατίας- είπε ακόμα ένα περήφανο ΟΧΙ στα Μνημόνια. Στόχος μας είναι να δώσουμε μία πολιτική διέξοδο στη νέα γενιά που πρωτοστατεί δυναμικά στους αγώνες για να κερδίσει πίσω το μέλλον που τις έχουν κλέψει.

 

4.Ο Α. Τσίπρας δηλώνει ότι αν δεν πετύχει την αυτοδυναμία ότι “δεν θα γίνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι”. Η Λαϊκή Ενότητα αποκλείει εκ των υστέρων την προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η Λαϊκή Ενότητα ούτε θα συμμετάσχει, ούτε θα στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει σκοπό να εφαρμόσει μνημονιακές και αντιλαϊκές πολιτικές. Εξάλλου, αν επιθυμούσαμε κάτι τέτοιο, δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να αποχωρήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Λαϊκή Ενότητα θα συνεργαστεί μόνο με τις δυνάμεις εκείνες που θα προτάσσουν ένα πρόγραμμα επανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας και ανάτασης της εθνικής οικονομίας, μακριά από τις πολιτικές λιτότητας.

 

5.Πως απαντάτε στο ΚΚΕ και στον Δ. Κουτσούμπα που σας περιγράφει ως ένα “νέο ανάχωμα”, ως ΣΥΡΙΖΑ νο2, ως ένα κόμμα ευρωσυστημικό και καπιταλιστικό;

Ο κόσμος του ΚΚΕ γνωρίζει πολύ καλά ότι όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους –έστω και σε διαφορετικές πλατείες- δίνοντας τις μάχες υπέρ του κόσμου της εργασίας. Γνωρίζει, επίσης, ότι και αύριο μαζί πάλι θα αγωνιζόμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή πολιτική. Η ηγεσία του ΚΚΕ επιλέγει διαχρονικά το δρόμο του απομονωτισμού και τις περιχαράκωσης πίσω από υποτιθέμενες ιδεολογικές διαφωνίες. Ωστόσο, παραμένουμε στο ίδιο στρατόπεδο και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί τους αγώνες.

 

6.Αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές και αναλάβει μία κυβέρνηση της ΝΔ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ δεν θα χρεωθείτε την διάλυση της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς;

Για να απαντήσω στην ερώτησή σας θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στο τι σημαίνει κυβέρνηση της Αριστεράς. Αριστερή μπορεί να χαρακτηρισθεί μία κυβέρνηση όταν εφαρμόζει ένα πρόγραμμα υπέρ των εργαζόμενων τάξεων, των ανέργων, των επαγγελματιών, των αγροτών, ένα πρόγραμμα με ριζοσπαστική προοδευτική κατεύθυνση. Η κυβέρνηση Τσίπρα απέχει αυτήν την στιγμή πολύ από την παραπάνω περιγραφή και αν χάσει την πρώτη θέσει στις επικείμενες πολιτικές ο λόγος θα είναι ένας: η εφαρμογή του Μνημονίου. Θα είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο ηττήθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου, θα είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο «έπεσε» η κυβέρνηση Σαμαρά. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί να «πληρώσει» τις δικές της επιλογές. Το ζητούμενο για μας είναι να μην χρεωθεί σύσσωμη η Αριστερά τις επιλογές αυτές.

Συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Λαϊκής Ενότητας.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”

 

 

Δελτίο Τύπου

 

 

Σήμερα 21/8/2015 και ώρα 14:00 στην αίθουσα 151 του κτιρίου της Βουλής θα δοθεί συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “Λαϊκή Ενότητα” Παναγιώτη Λαφαζάνη. 


Αθήνα 21-8-2015

Ο Εκπρόσωπος Τύπου

Κώστας Ήσυχος

6974449402 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 (αρ. πρωτ. Βουλής των Ελλήνων:2907/21.08.2015)

Οι υπογραφόμενοι, που έχουμε εκλεγεί βουλευτές, με τους συνδυασμούς του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κατά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, από τις οποίες προήλθε η παρούσα Bουλή, γνωστοποιούμε και δηλώνουμε προς την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ότι συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ,αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην οποία ανήκαμε και συγκροτούμε ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τις διατάξεις των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, ιδία των άρθρων 15 και 16 αυτού, και των διατάξεων του Τμήματος Γ.’ Μέρος Τρίτο του Συντάγματος της Ελλάδας.

Επιθυμούμε και δηλώνουμε ότι η επωνυμία της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ».

Αρχηγός και Πρόεδρος της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, βουλευτές και υπογράφοντες την παρούσα δήλωση είναι οι εν συνεχεία αναφερόμενοι:

 

Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιώς

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία(Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής Νομού Μαγνησίας

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής Νομού Καστοριάς

Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής Νομού Πιερίας

Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής Νομού Λέσβου

Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών

Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής Νομού Καβάλας

Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής Νομού Ηρακλείου

Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου,βουλευτής Νομού Φθιώτιδος

Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας

Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής Νομού Ευρυτανίας

Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής Νομού Ημαθίας

Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Πειραιώς

Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου ,βουλευτής Κοζάνης

Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής Νομού Κοζάνης

Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας

Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής Νομού Κέρκυρας

Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Βοιωτίας

Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Βοιωτίας

Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β’ Περιφέρειας Αθηνών

Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Καβάλας

Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας.

 

 

 

 

21 Αυγούστου 2015

 

 

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του αμερικάνικου σωματείου “UNITE HERE!” και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών

Συνάντηση με κλιμάκιο του αμερικάνικου σωματείου “UNITE HERE!” και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου αντιπροσωπεία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του “UNITE HERE!” η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων κα. Ashwini Sukthankar και ο αναλυτής του Τμήματος Ερευνών κ. Ian Mikusko, εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών ο πρόεδρος Μανόλης Καμηλάκης και ο γραμματέας Γιώργος Κασιμάτης, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου (Β' Θεσσαλονίκης), Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου) και Στέφανος Σαμοϊλης (Κέρκυρας).

Το “UNITE HERE!” είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), με περίπου 270.000 ενεργά μέλη που εργάζονται σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων – από επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης και τυχερών παιχνιδιών μέχρι μεταφορές, μεταποίηση, κλωστουφαντουργία, κτλ.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από ζητήματα αερομεταφορών, ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι εκπρόσωποι της “UNITE HERE!” μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την ισχυρή παρέμβαση πολυκλαδικών πολυεθνικών ομίλων στα αεροδρόμια των ΗΠΑ: κακές εργασιακές σχέσεις, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, ελάχιστη ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ ακόμα και σε χώρες όπου κυριαρχεί ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός (ΗΠΑ, Γερμανία) αυτές οι εταιρείες περιορίζονται νομοθετικά και πολιτικά, στην Ελλάδα βρίσκουν ανοιχτό πεδίο για αποικιοκρατικού τύπου πρακτικές και συμβάσεις διάρκειας 40 ετών.

Ήδη από τις πρώτες ιδιωτικοποίησεις στην περίοδο του Μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει την κατηγορηματική αντίθεση του τόσο στους απαράδεκτους όρους παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ όσο και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή ενός επαχθούς και ταξικού δημόσιου χρέους. Η στέρηση στρατηγικών εργαλείων, όπως τα αεροδρόμια, από τα χέρια του Δημοσίου υποθηκεύει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και ελπίδα για διέξοδο από την κρίση. Την ίδια ακριβώς θέση, επαναδιατύπωσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν.

Η χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής και κατ' επέκταση τα ζητήματα εργασιακών σχέσεων, τουριστικής πολιτικής, αερομεταφορών, εθνικής άμυνας και περιβάλλοντος απαιτούν την υπεράσπιση των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή την ώρα, το μήνυμα του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Το Γραφείο ΤύπουΕΠΕΚΕ ΜμΕ - Ανάπτυξης: «Ο αντίπαλος έχει ως μοναδικό όπλο τον φόβο. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει!»

ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου ΜμΕ – Ανάπτυξης:

«Ο αντίπαλος έχει ως μοναδικό όπλο τον φόβο. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει!»

Η απόφαση του Eurogroup το περασμένο Σάββατο να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφανθεί ο λαός ανεπηρέαστος με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή.

Είναι πλέον σαφές, ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις, έχει ως μόνο στόχο να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού.

Στα πέντε χρόνια μνημονίων οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας έχουν «στραγγαλιστεί», με χιλιάδες «λουκέτα» και οικονομική ασφυξία. Οι νέες προτάσεις των δανειστών εταίρων δεν δίνουν καμία βιώσιμη απάντηση στα προβλήματα αυτά.

Ειδικά για τις ΜμΕ, οι προτάσεις των θεσμών κάθε άλλο παρά αναπτυξιακές δεν μπορούν να θεωρηθούν, περιλαμβάνοντας:

- λήψη μέτρων για την αύξηση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων το 2015 και απαίτηση 100% προκαταβολής φόρου για το εταιρικό εισόδημα, καθώς και για το ατομικό εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών, μέχρι το τέλος του 2016

- μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να καλύψει, μεταξύ άλλων τη [φορολόγηση κεφαλαίων], τους οργανισμούς επενδύσεων, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους

- άμεσες ενέργειες για τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου των επιχειρήσεων

- αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες από το 6,5% σε 23%

Επίσης, οι θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων:

- βασικό συντελεστή 23%, όπου θα συμπεριλαμβάνονται και τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες εστίασης και σε πολλά από τα τρόφιμα.

- αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015

- να εξαλείψουν σταδιακά το κοινωνικό επίδομα (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους, έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019

- παραμονή του ΕΝΦΙΑ

- κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας στο τέλος του 2015

Ο ελληνικός λαός πρέπει να προσέλθει ανεμπόδιστος την Κυριακή στις κάλπες και να δώσει τη δική του απάντηση στους εκβιασμούς. Μετά την Κυριακή συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες, έχουν παρθεί, μεταξύ άλλων, μία σειρά από μέτρα που απαντούν ουσιαστικά στα προβλήματα των ΜμΕ: ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές στα Ταμεία και στην εφορία, αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων για δικές τους εισφορές στα δικά τους ασφαλιστικά ταμεία, ρύθμιση των οφειλών οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ενώ με νομοθετική ρύθμιση ακυρώθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις.

Η ηγεσία της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ακούσει τη βούληση του Ελληνικού λαού και το «όχι» που έχει πει από τις 25 Γενάρη στην πολιτική της λιτότητας που συνθλίβει κάθε προοπτική για ανάπτυξη. Το «όχι» αποτελεί μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης!