ammanatidou.gr

ΕΠΕΚΕ ΜμΕ - Ανάπτυξης: «Ο αντίπαλος έχει ως μοναδικό όπλο τον φόβο. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει!»

FacebookFacebook

ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου ΜμΕ – Ανάπτυξης:

«Ο αντίπαλος έχει ως μοναδικό όπλο τον φόβο. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει!»

Η απόφαση του Eurogroup το περασμένο Σάββατο να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε να αποφανθεί ο λαός ανεπηρέαστος με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή.

Είναι πλέον σαφές, ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, αναγκάζοντας την Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις, έχει ως μόνο στόχο να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού.

Στα πέντε χρόνια μνημονίων οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας έχουν «στραγγαλιστεί», με χιλιάδες «λουκέτα» και οικονομική ασφυξία. Οι νέες προτάσεις των δανειστών εταίρων δεν δίνουν καμία βιώσιμη απάντηση στα προβλήματα αυτά.

Ειδικά για τις ΜμΕ, οι προτάσεις των θεσμών κάθε άλλο παρά αναπτυξιακές δεν μπορούν να θεωρηθούν, περιλαμβάνοντας:

- λήψη μέτρων για την αύξηση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων το 2015 και απαίτηση 100% προκαταβολής φόρου για το εταιρικό εισόδημα, καθώς και για το ατομικό εισόδημα ελευθέρων επαγγελματιών, μέχρι το τέλος του 2016

- μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να καλύψει, μεταξύ άλλων τη [φορολόγηση κεφαλαίων], τους οργανισμούς επενδύσεων, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους

- άμεσες ενέργειες για τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού δικαίου των επιχειρήσεων

- αύξηση του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες από το 6,5% σε 23%

Επίσης, οι θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων:

- βασικό συντελεστή 23%, όπου θα συμπεριλαμβάνονται και τα εστιατόρια και οι υπηρεσίες εστίασης και σε πολλά από τα τρόφιμα.

- αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015

- να εξαλείψουν σταδιακά το κοινωνικό επίδομα (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους, έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2019

- παραμονή του ΕΝΦΙΑ

- κατάργηση προστασίας πρώτης κατοικίας στο τέλος του 2015

Ο ελληνικός λαός πρέπει να προσέλθει ανεμπόδιστος την Κυριακή στις κάλπες και να δώσει τη δική του απάντηση στους εκβιασμούς. Μετά την Κυριακή συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες, έχουν παρθεί, μεταξύ άλλων, μία σειρά από μέτρα που απαντούν ουσιαστικά στα προβλήματα των ΜμΕ: ευνοϊκές ρυθμίσεις για οφειλές στα Ταμεία και στην εφορία, αποποινικοποίηση των οφειλών των αυτοαπασχολούμενων για δικές τους εισφορές στα δικά τους ασφαλιστικά ταμεία, ρύθμιση των οφειλών οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ενώ με νομοθετική ρύθμιση ακυρώθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις.

Η ηγεσία της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να ακούσει τη βούληση του Ελληνικού λαού και το «όχι» που έχει πει από τις 25 Γενάρη στην πολιτική της λιτότητας που συνθλίβει κάθε προοπτική για ανάπτυξη. Το «όχι» αποτελεί μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας για όλους τους λαούς της Ευρώπης!