ammanatidou.gr

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου πρ. βουλευτού και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

FacebookFacebook

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου πρ. βουλευτού και στελέχους της Λαϊκής Ενότητας για τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

 

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη αναφερόμενος στο θέμα των Ελλήνων του Πόντου ως εθνοκάθαρση και όχι ως γενοκτονία αυτών που συνέβησαν στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στην Τουρκία, η Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου πρ. βουλευτής και στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Για πολλοστή φορά το θέμα του σφαγιασμού 353.000 Ελλήνων του Πόντου αμφισβητείται από τα επίσημα πλέον χείλη του κ.Φίλη ως Υπουργού Παιδείας και όχι απλά του δημοσιογράφου.

Ο κ. υπουργός οφείλει να «ενημερωθεί» πως το θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου όπως επίσης και η Γενοκτονία του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων είναι αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και από πολλά ακόμη ανά τον κόσμο και γι αυτό το λόγο από το 1994 και μετά, η Ελληνική Βουλή επίσημα τιμά την 19η Μαϊου ως ημέρα μνήμης και πολιτειακοί εκπρόσωποι συμμετέχουν στις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Επίσης οφείλει να αποδεχθεί πως Γενοκτονία ορίζεται ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν και ο όρος γενοκτονία είναι αυτός που αποδίδετε στις περιπτώσεις  του Ποντιακού Ελληνισμού, των Αρμενίων, των Ασσυρίων αλλά και των Εβραίων που αφάνισε ο Χίτλερ .

Πρέπει να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ιστορικών γεγονότων από τον υπουργό Παιδείας με το θεσμικό ρόλο που έχει και σε αυτό το ρόλο οι προσωπικές απόψεις του δεν έχουν θέση, παρόλο που αυτό δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας αποστάσεις ενώ έχει καταντήσει  πάγια τακτική που αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα φλέγοντα ζητήματα των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που έπονται.

Τέλος η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, και εν όψει της επικείμενης επίσκεψής του στην Τουρκία πρέπει να θέσει το θέμα της «ιστορικής αποκατάστασης των γεγονότων και να ζητήσει τον καταλογισμό των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς κάτι που αποτελεί ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον μία πράξη που δεν χωρίζει αλλά ενώνει και μια πράξη που αναδεικνύει την ιστορική μνήμη και δεν την κατακερματίζει μέσα σε πολιτικές και εθνικιστικές συγκυρίες και σκοπιμότητες», όπως δήλωνε ο ίδιος στον χαιρετισμό του για την 19η Μαϊου όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Ως πρόσφυγας τρίτης γενιάς Ποντιακής καταγωγής το θεωρώ χρέος μου να μην επιτρέπω να αλλοιώνονται ή να διαστρεβλώνονται τα ιστορικά γεγονότα τα οποία έχω ακούσει από τους παππούδες μου και υπάρχουν καταγεγραμμένα ντοκουμέντα, όπως επίσης δεν θα επιτρέψω να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα που εξελίσσονται στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή δημιουργώντας τους νεοπρόσφυγες του 21ου αιώνα που πνίγονται κατά δεκάδες στο Αιγαίο καθημερινά, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Εκτός αν κάποιοι στοχεύουν να καλύψουν για το μέλλον την ιστορία με αφορμή την αλλοίωση των προηγούμενων ιστορικών γεγονότων που θα τους δώσει άλλοθι”