ammanatidou.gr

Αναφορά της Λίτσας Αμμανατίδου - Πασχαλίδου Βουλευτή Β Θεσσαλονίκης για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, με Θέμα την Απαγόρευση της αλιείας μπακαλιάρου για από σκάφη της παράκτιας αλιείας το μήνα Φεβρουάριο.

FacebookFacebook

ΣΥΡΙΖΑ


Προς το προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

19.02.2014

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

 

Θέμα: Απαγόρευση της αλιείας μπακαλιάρου για από σκάφη της παράκτιας αλιείας το μήνα Φεβρουάριο

 

Η βουλευτής Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου (Β’ Θεσσαλονίκης) καταθέτει ως ΑΝΑΦΟΡΑ την κοινή επιστολή των τριών αλιευτικών συλλόγων του Ν. Πιερίας (Βόρειας Πιερίας Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, Δήμου Κατερίνης «Θερμαϊκός - Πρόοδος», Δήμου Δίου – Ολύμπου «ο Άγιος Νικόλαος»). Στην Επιστολή επισημαίνεται ότι «σε Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά τη διενέργεια αλιείας με μηχανότρατα […] απαγορεύεται η αλιεία του μπακαλιάρου από σκάφη της παράκτιας αλιείας όλο το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους». Tο εν λόγω μέτρο δεν συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία του μπακαλιάρου, εφόσον οι μηχανότρατες εξαιτίας της μηχανικής ικανότητάς τους να ψαρεύουν σε διεθνή ύδατα δεν πρόκειται να περιοριστούν από την απόφαση του Υπουργείου, αλλά αντίθετα, η εφαρμογή του θα ενισχύσει τους «μεγάλους» αλιείς έναντι των «μικρών», των παράκτιων αλιέων. Ένα επιπλέον σημείο που ενισχύει αυτή την οπτική αποτελεί το γεγονός ότι οι μηχανότρατες επιτρέπεται και μπορούν να ψαρεύουν μπακαλιάρο για 8 μήνες το χρόνο, ενώ οι παράκτιοι αλιείς επιτρέπεται για 3 μήνες (Ιανουάριο - Μάρτιο), αλλά εξαιτίας του χειμώνα δεν μπορούν καν να καλύπτουν όλη την περίοδο.

 

Επισυνάπτεται η επιστολή. Παρακαλώ να ενεργήσετε και να με ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα,   19.02.2014

 

Η καταθέτουσα Βουλευτής:

 

 

Ευαγγελία Αμμανατίδου - ΠασχαλίδουΗ επιστολή των αλιευτικών Συλλόγων του Ν. Πιερίας, έχει ώς εξής:

 

 

 

 

 

 

 

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

Κατερίνη              13-02-2014

 

 

Αριθμ. Πρωτ. 339

 

1.      ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

2.      ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ –  ΠΡΟΟΔΟΣ»

3.      ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

 

ΠΡΟΣ: Βουλευτή κα. Ευαγγελία Αμανατίδου

              

             

 

 

 

Κύριοι,

 

 

 

               Με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορά τη διενέργεια αλιείας με μηχανότρατα και δημοσιεύθηκε 16-01-2014 (ΦΕΚ 58Β΄ 2014) απαγορεύεται η αλιεία του μπακαλιάρου από σκάφη της παράκτιας αλιείας όλο το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους (παράγραφος 9β).

 

               Διαμαρτυρόμαστε έντονα γιατί με την συγκεκριμένη απόφαση:

 

1)      σε διαχειριστικό σχέδιο για τη μηχανότρατα νομοθετείτε για την παράκτια αλιεία και μάλιστα χωρίς προηγούμενη πλατιά ενημέρωση και ευρεία διαβούλευση. Αλήθεια, ποιόν κοροϊδεύετε ότι προσπαθείτε να προστατέψετε τα ιχθυαποθέματα.

 

2)      Περιορίζετε ύποπτα την αλιεία της μηχανότρατας μόνο σε δύο εβδομάδες, 24-31 Δεκεμβρίου και 24-31 Μαΐου, διάστημα που λόγω εορτών και λόγω τέλους αλιευτικής περιόδου, αντίστοιχα, εκ των πραγμάτων είναι πολύ περιορισμένης δραστηριότητας για τις μηχανότρατες και επομένως πρόκειται για μέτρο χωρίς αντίκρισμα. Επιπλέον, όσες μηχανότρατες διαθέτουν άδεια αλιείας για τα διεθνή ύδατα ψαρεύουν κανονικά και με το νόμο έχοντας έτσι ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ.

 

3)      Αντίθετα με τη μηχανότρατα η οποία μπορεί να αλιεύει μπακαλιάρο όλη την επιτρεπόμενη γι’ αυτήν περίοδο (8 μήνες), η παράκτια αλιεία στην Πιερία στοχεύει αυτό το είδος μόνο για 3 μήνες (Ιανουάριο – Μάρτιο), τους μήνες αυτούς δεν τους δουλεύουμε και ολόκληρους επειδή τα σκάφη μας είναι μικρά και συνήθως με λίγη ιπποδύναμη και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες.

 

4)      Σε καιρούς κρίσης, στερούμαστε μια σημαντική πηγή εσόδων, ιδιαίτερα μια περίοδο του χρόνου που είναι περιορισμένες οι επιλογές μας για άλλα αλιεύματα. Σε συνδυασμό μάλιστα, με την «πληγή» των δελφινιών, που καταστρέφουν τα δίχτυα μας και αναγκαζόμαστε να φτιάχνουμε συνέχεια καινούρια, καθιστούν την παράκτια αλιεία μη βιώσιμη.

 

5)      Έντεχνα προσπαθείτε να βάζετε παράκτιους ψαράδες και μηχανοτρατάρηδες να μαλώνουν για το ποιος πρέπει να προστατεύει το μπακαλιάρο και έτσι εσείς να μην παίρνετε ουσιαστικά μέτρα για να βοηθήσετε τους ψαράδες.

 

 

 

       Ζητάμε λοιπόν κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου και επανεξέταση των μέτρων προστασίας του μπακαλιάρου.

 

       Σε αντίθετη περίπτωση, θα μας βρίσκετε απέναντι σε κάθε σας βήμα.

 

              

 

Αναμένουμε την απάντησή σας.  

 

 

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                

 

   Σφραγίδα

 

  (υπογραφή)

 

Ντένης Γεώργιος του Μιχαήλ

 

 

 

 

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ - ΠΡΟΟΔΟΣ»

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                

 

    Σφραγίδα

 

  (υπογραφή)

 

Κίτσιος Βασίλειος του Θεοδώρου

 


 

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 

 

 Σφραγίδα

 

  (υπογραφή)

 

Χέδας Νικόλαος του Μιχαήλ

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ

http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=6107d007-57a1-449d-b324-19c707c1683c