ammanatidou.gr

Συζήτηση επί της Έκθεσης του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Νιλς Μούιζνιεκς, για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.- Ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταναστών.

FacebookFacebook

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΕ΄- ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ,

ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

(Άρθρο 40 παρ.1 του Κ.τ.Β.)

 

Στην Αθήνα σήμερα, 22 Μαΐου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.05΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής, κυρίας Αικατερίνης Παπακώστα - Σιδηροπούλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

α) Συζήτηση επί της Έκθεσης του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Νιλς Μούιζνιεκς, για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

β) Ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά μεταναστών.

Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκης, Αντιστράτηγος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη, κ.κ. Βασίλειος Καρύδης (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και Γεώργιος Μόσχος (Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού).

γ) Συζήτηση σχετικά με τη σύνταξη της Έκθεσης της Επιτροπής και ορισμός Εισηγητών, κατά θέματα.

Στην Επιτροπή παρέστησαν ο κ. Γεώργιος Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυρία Βασιλική Γιαβή, Γενική Διευθύντρια Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών. Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: ο κ. Εμμανουήλ Κατριαδάκης, Αντιστράτηγος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο κ. Δημήτριος Αγγελάκης, Ταξίαρχος – Διευθυντής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ο κ. Μενέλαος Κωστάρης, Αστυνομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο κ. Ευθύμιος Παπαδόπουλος, Αστυνόμος Β’ της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής (Δ.Α.Α.), ο κ. Βασίλειος Καρύδης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), ο κ. Γεώργιος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη (Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού) και η κυρία Ματίνα Πούλου, Ειδική Επιστήμονας.

 

…………………………………………………………………………………………

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ – ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Σούρλα, οι διαπιστώσεις είναι πάρα πολύ σωστές. Η κατάσταση είναι έτσι κι ακόμα χειρότερη και να την κάνουμε την ημερίδα, το θέμα είναι ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μια συγκεκριμένης πολιτικής, που δυστυχώς δεν αγγίζει ούτε η δική σας θέση. Φτάσαμε να έχουμε ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά των φαναριών που ήταν παιδιά από την Αλβανία, όπως ασιατικές και άλλες χώρες. Σήμερα είναι μια διευρυμένη φτώχεια και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το 30% στη χώρα μας είναι νεόπτωχοι και νεοάστεγοι. Μαζί με αυτούς, σε πολύ χειρότερη μοίρα είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Ποια μέτρα θα πάρει η δική σας πλευρά; Θα τα καταγγείλετε με έναν άλλον τρόπο; Είναι συνταγματική υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τα παιδιά και να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο βάζει παιδιά μέχρι 18 χρόνων στη φυλακή για 15 χρόνια για κάτι για το οποίο δεν φταίνε τα ίδια, αλλά είναι θύματα διεθνών κυκλωμάτων. Η πολιτεία κάνει το λάθος και το ρίχνει στα παιδιά. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε και να σταματήσουμε αυτή την κατρακύλα των θεσμών, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων.

………………………………………………………………………………………….

 

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι εδώ ο υπουργός, κ. Αθανασίου, που γνωρίζει αυτά τα προγράμματα και θα μας απαντήσει.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι κανείς προσκεκλημένος δεν απολογείται, αλλά μας ενημερώνει.

Το λόγο έχει η κυρία Αμανατίδου.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι το πόρισμα της επιτροπής καταρχήν καταδεικνύει ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται σε υποχώρηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται συστηματικά στη χώρα μας. Ως ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε κάνει πολλές επισημάνσεις, καταγγελίες, προτάσεις, αλλά εγώ θα πάω στο γεγονός αυτό, γιατί το περνάμε πολύ επιδερμικά, περνάμε την έκθεση του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα του ανθρώπου (Μούιζνιεκς). Συγκεκριμένα, διαπιστώνει ότι έχει ενταθεί η ρατσιστική βία και εν γένει η μισαλλοδοξία εναντίον μεταναστών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι ρομά, μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της τουρκικής καταγωγής και άλλα. Επίσης, διαπιστώνει ότι οι αρχές ολιγωρούν και δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο αυτό, όπως και ότι ο τρόπος λειτουργίας των θεσμών αντί να συμβάλει στην αντιμετώπιση, συμβάλλει στην ενίσχυση του φαινομένου και αναφέρει συγκεκριμένα και την διαβόητη επιχείρηση «Ξένιος Δίας».

Ακόμη, κάτι που δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου είναι το πόσο αιχμηρή είναι αυτή η έκθεση απέναντι σε ένα κόμμα που είναι και στη Βουλή και είναι η Χρυσή Αυγή. Αναφέρεται σε 17 βίαια περιστατικά που ενεπλάκησαν εναντίον μεταναστών τα μέλη της Χρυσής Αυγής, περιλαμβανομένων και Βουλευτών του κόμματος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι αυτό που είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι από δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία του κόμματος και από ιδεολογικά έγγραφα που είναι διαθέσιμα στον επίσημο ιστότοπο του, είναι σαφές ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που είναι εναντίον της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και την αντιμετωπίζει με περιφρόνηση. Για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, αναφέρεται ότι δήλωσε τον Νοέμβριο του 2012 τα ακόλουθα: «Τα βουλευτιλίκια δεν τα γουστάρουμε, δεν τα θέλουμε καθόλου. Εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια αυτής της ιδιότητας, έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει αυτόφωρο αν γίνει κανένα επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας». Αυτά τα αναφέρει ο επίτροπος μέσα στην έκθεση του. Μάλιστα λέει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βουλή των Ελλήνων, ο Επίτροπος ανησύχησε από πληροφορίες που έλαβε από Βουλευτές που συνάντησε, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής επιτρέπεται να εισέρχονται και να παρακολουθούν συνεδριάσεις της Βουλής φέρνοντας όπλα που κατέχουν νόμιμα.

Γιατί δεν έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος 927 του 1979, ο οποίος τιμωρεί τον λόγο; Γιατί φτάνουμε τώρα να μιλάμε και για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που τιμωρεί την πράξη. Γιατί δεν πάμε σε αυτό; Είναι ο «νόμος Παυλόπουλου», είναι από το 1979. Αυτό, οι νομικοί το λένε «αφηρημένη διακινδύνευση». Αυτός ο νόμος αναφέρει ότι αυτά τα αδικήματα του λόγου είναι αυτεπάγγελτα αδικήματα και υπάρχει ποινική δίωξη. Γιατί δεν ενεργοποιείται από την πλευρά της κυβέρνησης όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα; Αυτά τα φαινόμενα είναι καθημερινά και ζει ένας κόσμος στην τρομοκρατία και βλέπουμε κατά τα άλλα μέσα στον ναό της δημοκρατίας να εξελίσσονται διάφορα περιστατικά, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά ότι έπρεπε να είχαν αποτραπεί και από την κυβέρνηση και από το Προεδρείο, το οποίο βεβαίως τώρα παίρνει διάφορα μέτρα μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων, αλλά ήδη έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ευχαριστώ.