ammanatidou.gr

Τοποθέτηση και ερωτήσεις στο σ/ν για τα αυθαίρετα

FacebookFacebook

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Β' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ- ΣΥΝΘΕΣΗ Α΄

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

23/07/2013

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

                                         (Άρθρο 40 παρ.1 Κ.τ.Β.)

Στην Αθήνα σήμερα, 23 Ιουλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.25΄, συνήλθε σε συνεδρίαση, στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κων. Τσαλδάρη (223) του Μεγάρου της Βουλής, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΕΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΝΤΙΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΑΡΘΡΟ 17) ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κυρία Αμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή επανέρχεται το θέμα των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση και είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα νομίζω ότι θα πρέπει να εκπροσωπηθούν από τις ομοσπονδίες που έχουν οι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σε άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρονται θέματα που αφορούν τα αυθαίρετα των ομογενών. Νομίζω ότι πρέπει να πουν την άποψή τους, γιατί έρχεται και παρέρχεται όλη αυτή η ιστορία και πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει εκκρεμότητα, κ. Υπουργέ; Είναι από τις ειδικές ομάδες που νομίζω ότι υπάρχει μέριμνα. Αν θυμάστε παλιότερα είχαμε φωνάξει τον Πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, κ. Παρχαρίδη.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ναι, είχαμε φωνάξει τον κ. Παρχαρίδη, είχε γίνει και μία τροπολογία η οποία τελικά δεν ευόδωσε και έρχεται ξανά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στο άρθρο 17.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι έχει προνομιακή μεταχείριση.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τίποτα δεν έγινε, κ. Πρόεδρε γιατί δεν έχουν γίνει κάποια τοπικά ρυμοτομικά. Είναι πολύ συγκεκριμένο το θέμα και γι’ αυτό το ζητώ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Το ζήτημα αυτό μαζί με κάποια άλλα θα τα αντιμετωπίσουμε σε επόμενο νομοθέτημά μας, με θέμα τη φυσική και πολεοδομική μεταρρύθμιση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να μην έρθει ο άνθρωπος από τη Θεσσαλονίκη εάν δεν μπορεί να βοηθήσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν άνθρωποι στον Ασπρόπυργο που είναι δικηγόροι, πολεοδόμοι και είναι και οι ίδιοι ομογενείς από τη Σοβιετική Ένωση. Τα πρόστιμα ξέρετε ότι αυξάνονται συνεχώς, κ. Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να έρθουν γιατί έχουν ευνοϊκή μεταχείριση. Δεν καλούμε φορείς για να έρθουν και να μας πουν το σύνολο των προβλημάτων που έχουν, εμείς θέλουμε να μας πουν επί του νομοσχεδίου και επί του νομοσχεδίου δίνονται λύσεις.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Στο νομοσχέδιο ξαναμπαίνει το θέμα ότι έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση με μείωση της τάξης στο 20% των προστίμων. Αυτό είχε περάσει και με την τροπολογία όταν το συζητούσαμε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά στην τελική είναι πολύ παραπάνω τα χρήματα που θα πληρώσουν από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει τα τοπικά ρυμοτομικά. Πρέπει πρώτα να γίνει το τοπικό ρυμοτομικό και μετά να έρθει να μπει το πρόστιμο και να γίνει η μείωση στο 20%.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Η μείωση είναι 80% και όχι 20%.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Το ίδιο λέμε. Το θέμα είναι ότι πάλι έρχεται πολύ πάνω από το 100%. Δείτε το λίγο, αν δεν γίνουν τα «τοπικά ρυμοτομικά» υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Υπάρχει υπέρβαση στο αγροτεμάχιο που δεν θεωρείται οικόπεδο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία Αμμανατίδου, ουσιαστικά το είπατε εσείς τώρα και λίγο – πολύ συμφωνούμε όλοι. Δεν είναι θέμα να τους φέρουμε εδώ και να μας πουν το πρόβλημα που ήδη είπατε και το οποίο δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο. Πολιτικά εμείς θα το θέσουμε, αλλά δεν είναι κάτι που αφορά αυτό το νομοσχέδιο. Εγώ προσωπικά συμφωνώ με αυτό που λέτε και πρέπει να υπάρξει μέριμνα.

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ και ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ως έφηβη, ηχεί ακόμη στα αυτιά μου εκείνος ο νόμος του Τρίτση το 1983, «αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις». Αυτός ο νόμος πραγματικά τότε είχε αναφορά στη λαϊκή κατοικία. Επειδή είμαι από τη Θεσσαλονίκη, όπως και ο κ. Υπουργός, να σας θυμίσω ότι βασικά στα «Γεωπονικά» στην Καλλικράτεια, μετά το σεισμό του 1978, επειδή ήταν τόσο έντονη η ανάγκη να φύγει ο κόσμος για ένα ολόκληρο καλοκαίρι από την πόλη, αναπτύχθηκαν εκεί αυθαίρετες κατασκευές.

Σε συνέχεια αυτών που είπε η συνάδελφος Θεανώ Φωτίου για την λαϊκή κατοικία, αλλά και ο Βαγγέλης Αποστόλου και ο Απόστολος Αλεξόπουλος, στην πλειονότητά του αναφερόταν ο νόμος Τρίτση, στη λαϊκή κατοικία.

Από κει και πέρα είχαμε περιπτώσεις, επίσης αυθαίρετων δομήσεων. Για να στεγάσουν άνθρωποι τις πρώτες και βασικές ανάγκες. Όμως, το έχουν εκμεταλλευτεί οι έχοντες και κατέχοντες. Έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις, στις οποίες δεν έχει παρέμβει η Πολιτεία με τις κυβερνήσεις της, ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ., Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε αιγιαλούς, σε δάση και εκεί είναι το εγκληματικό. Κάθε φορά λέμε ότι έρχεται ο νόμος, τα τελευταία χρόνια από τον νόμο της Μπιρμπίλη και μετά, με διάφορες τροποποιήσεις για να βάλει ένα τέρμα στην αυθαιρεσία. Αυθαιρεσία με αυθαιρεσία, όμως, έχει τεράστια διαφορά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώτος που αυθαιρετεί είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Θέλω να μου απαντήσετε κ. Υπουργέ, είναι σε γνώσης σας ότι τα περισσότερα Δημόσια κτίρια είναι χωρίς άδεια; Αν δεν κάνω λάθος, τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης δεν έχουν οικοδομική άδεια. Είναι σε γνώση σας, ότι ο Ο.Ε.Κ. έχει χτίσει πολυκατοικίες, έχουν δοθεί σε ανθρώπους που σήμερα καλούνται να πληρώσουν; Άνθρωποι εργαζόμενοι, βιομηχανικοί εργάτες έχουν ένα σπίτι από τον Ο.Ε.Κ. και ξαφνικά τους λέει το Ελληνικό Δημόσιο ότι είναι αυθαίρετο. Λοιπόν, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα.

Επειδή, τώρα, έχει προχωρήσει και λόγω των μνημονίων, εμείς το καταγγείλαμε, να ξεπουλήσει η Κυβέρνηση τα περισσότερα Δημόσια κτίρια θέλω να ρωτήσω, αν π.χ. η ΓΑΔΑ που είναι προς πώληση είναι αυθαίρετη για να την πουλήσετε, σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να την τακτοποιήσετε, άρα θα υποστεί και άλλο μεγάλο κόστος ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης, ο οποίος είναι το σύνηθες υποζύγιο. Βάζω και αυτά τα ζητήματα.

Στο άρθρο 17, μιλάτε για τις μειώσεις προστίμων σε «ειδικές» ομάδες πληθυσμού. Μιλάτε και ορθώς, για τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Μπορείτε να μου πείτε εάν είναι σε γνώση σας, κ. Υπουργέ, ότι έχουν αλλάξει τα ποσοστά αναπηρίας και υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται πάρα πολύ, ώστε να πάρουν ένα πιστοποιητικό, μια βεβαίωση-γνωμάτευση από τα ΚΕΠΑ, τα οποία είναι σχεδόν διαλυμένα και κάνουν έξι μήνες, ένα χρόνο, ίσως και παραπάνω, πάει ένας άνθρωπος που είχε παλιότερα 80% και άνω αναπηρία και ξαφνικά μπορεί να βρεθεί με 67% αναπηρία; Αυτό σημαίνει ότι πάει στην άλλη κατηγορία που μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια για την κύρια κατοικία και μετά λέει, ότι το ποσοστό αυτό είναι στο 20%, αφού μπαίνουν και τα εισοδηματικά κριτήρια. Αν πάμε τώρα στη δεύτερη κατηγορία, αυτή που βασίζεται στα άτομα με αναπηρία από 67% και άνω με τα εισοδηματικά κριτήρια, με το ίδιο σκεπτικό, ένας άνθρωπος που ήταν π.χ. νεφροπαθής με 67% και άνω, μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει 30% αναπηρία(βάση του νέου ΚΕΒΑ), άρα εξαιρείται. Είναι σοβαρά ζητήματα.

Παρακάτω αναφέρεστε στους «Παλιννοστούντες» ομογενείς μαζί με τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες που έχουν εγκατασταθεί στη Θράκη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γενιές ολόκληρες. «Κάποιοι» εδώ μέσα να μην βάζουν σε αντιπαράθεση τους μεν με τους δε. Όλοι είναι Έλληνες πολίτες αυτής της χώρας και έχουν τα ίδια δικαιώματα, να μην διαχωρίζονται. Σε αυτό το ζήτημα που είχα πει και από την αρχή, είπατε ότι θα φέρετε τις πολεοδομικές διατάξεις, όμως, τα πρόστιμα που έχουν οι άνθρωποι αυτοί από την Πολεοδομία, από το Ι.Κ.Α., δέχονται συνεχώς προσαυξήσεις. Θα παγώσουν αυτά; Είναι ένα επίσης πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πότε θα εγκριθούν τα τοπικά ρυμοτομικά; Δεν μιλάμε για περιοχές που έχουν καταπατηθεί, περιοχές αιγιαλού και δασικές περιοχές. Μιλάμε για ανθρώπους που έχουν αγοράσει και έχουν χτίσει, γιατί και η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., βάσει του νόμου που υπήρχε για αυτούς, τους είχε δώσει τη δυνατότητα να χτίσουν αλλά καθυστερούσε τα τοπικά ρυμοτομικά και έχουν χτίσει εκτός σχεδίου και βέβαια έχουν σοβαρότατες υπερβάσεις. Γι' αυτό είπα από την αρχή, για αυτό το 20%, που αν δεν ρυθμιστεί το προηγούμενο που σας είπα, τότε θα είναι πάνω από το 100% τα πρόστιμα.

Επειδή το ξέρω αρκετά καλά το θέμα και έχω ασχοληθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, βάζετε τους γονείς να πληρώσουν το πρόστιμο σε ποσοστό 20% και παρακάτω μιλάτε για τα τέκνα των προσώπων του πρώτου εδαφίου, για την κύρια κατοικία να καταβάλουν το ποσοστό 50%, αυτοί που έχουν κάνει τη διαδικασία του «προσύμφωνου». Δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Δεν μπορούσαν να μεταβιβάσουν ένα αυθαίρετο. Κύριε υπουργέ, δεν το γνωρίζετε; Είναι όλα σε ένα πρόσωπο και όταν έχει χτίσει ο άλλος τριώροφο, 300 τ.μ. πάει σε ένα πρόσωπο και οι υπερβάσεις είναι σοβαρότατες. Αυτά τα προσύμφωνα, όμως, δεν υπάρχουν στα τέκνα, είναι στον πρώτο που έχτισε.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Τώρα θα γίνουν τα προσύμφωνα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μακάρι να ρυθμιστεί το θέμα γιατί 23 χρόνια, κάποιοι «παίζουν» στις πλάτες αυτών ως πελατεία και είναι κρίμα. Να δοθεί επιτέλους μία λύση. Κάποιοι άλλοι «όψιμοι», σήμερα, μετά την αναφορά μου, θυμήθηκαν να προστρέξουν για «άλλους λόγους», να μην αναφερθώ παραπάνω.

Θέλω να πω, όμως, κ. Υπουργέ, πραγματικά είστε «εφευρέτες». Λέτε «Τράπεζα γης». 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί. Οι 220 είναι στην Αττική, απ' αυτούς οι 110 έχουν συγκεκριμένα θέματα και τώρα έρχεστε και μας λέτε, ότι το ποσοστό δόμησης, που δεν υπάρχει στην ουσία στους περισσότερους οικοδομικούς συνεταιρισμούς γιατί είναι σε δασικές περιοχές, το παίρνω από κει και το μεταφέρω. Το πάω που; Να σας βάλω και άλλα ζητήματα που θέλουν απαντήσεις, γιατί είμαι πονηρά σκεπτόμενη με άλλες περιπτώσεις, π.χ. Πόρτο Καρράς, Σιθωνία. Δεν είναι τόσο απλά κ. Υπουργέ. 516 βίλες ο κ. Στέγγος στο Πόρτο Καρράς. Έκανε τις πολυτελείς βίλες για τουριστική κατοικία μέσα σε αρχαιολογικό χώρο. Είχα κάνει και επίκαιρες ερωτήσεις. Δεν σταμάτησαν αυτές οι διαδικασίες και εγώ πονηρεύομαι και λέω, εάν ξαφνικά το Υπουργείο σας πει, ότι τελικά η «Ζώνη υποδοχής» αυτής της «Τράπεζας Γης» πάει εκεί, τότε ξέρετε τί θα συμβεί; Αυτές οι 516 θα «γεννήσουν» πολλές περισσότερες βίλες.

Δεύτερον. Ακούσαμε προχθές ότι σταματάει η Eldorado, στις Σκουριές Χαλκιδικής -που έχει αφανιστεί το δάσος των Σκουριών 327.000 στρεμμάτων- να βγάζει «χρυσό» γιατί λέει ότι δεν τη συμφέρει. Εάν αύριο ξαφνικά, αφού έχετε «φάει» το δάσος των Σκουριών και όλη εκείνη την πανέμορφη ορεινή Χαλκιδική και έχετε εξαφανίσει τοπικές κοινωνίες και οικονομίες και έχει δημιουργήσει η ίδια η Πολιτεία και η Κυβέρνηση ένα κλίμα εμφυλιοπολεμικό -γιατί η Κυβέρνηση το δημιούργησε και όχι κάτοικοι της περιοχής- ξαφνικά μεταφέρονται οι συντελεστές δόμησης εκεί πάνω και κάποιοι γίνονται «μάγκες». Είναι ζητήματα που για μένα, αν θέλετε, επειδή έχω δει πάρα πολλά πράγματα και τα βλέπουμε όλοι μας και πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι, ρωτώ «τί θέλει να πει ο ποιητής» κ. Υπουργέ; Να μας απαντήσετε λοιπόν. Ευχαριστώ.