ammanatidou.gr

Συνέντευξη της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, στην Εφημερίδα Delta Press.

FacebookFacebook

30/10/2014


Συνέντευξη της Λίτσας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης,

στην Εφημερίδα Delta Press.


Ο βιολογικός καθαρισμός είναι ακόμη ατελής η περιοχή υποφέρει με δυσοσμίες από τα λύματα που πέφτουν στην τάφρο και καταλήγουν ανεπεξέργαστα στο Θερμαϊκό. Πως θα μπορούσε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση;      

Η περιοχή της Σίνδου έχει το «προνόμιο» να φιλοξενεί τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής της Θεσσαλονίκης και τη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της Βιομηχανικής Περιοχής. Απ’ όσο γνωρίζω τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην κακή λειτουργία της ΜΚΑ. Το γεγονός ότι ο βιολογικός καθαρισμός στην μεγαλύτερη ΒΙΠΕ της χώρας δεν λειτουργεί κανονικά, είναι απαράδεκτο, εγκληματικό και δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρο το Θερμαϊκό Κόλπο.

Για χρόνια παιζόταν ένα γαϊτανάκι ανάμεσα στη διαχειρίστρια της ΒΙΠΕ Τράπεζα Πειραιώς και την ΕΥΑΘ για την ευθύνη της λειτουργίας της ΜΚΑ. Πλέον η ευθύνη για την ΜΚΑ ανήκει στην ΕΥΑΘ και ΕΥΑΘ δεν σημαίνει μόνο πόσιμο νερό, σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα για τη δημόσια υγεία. Η ΕΥΑΘ απαλλαγμένη από σενάρια ιδιωτικοποίησης πρέπει να ανταπεξέλθει στο σημαντικό ρόλο που κατέχει


Η βιομηχανική περιοχή μαραζώνει ενώ σε πρόσφατες έρευνες αποτυπώνεται η ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση του πληθυσμού της Μακεδονίας. Πως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Η πλήρης αποβιομηχάνιση της χώρας είναι ένα από τα επιτεύγματα της κυβερνητικής πολιτικής. Η φτωχοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Η εικόνα που αποκομίζω κάθε φορά που επισκέπτομαι τους εναπομείναντες εργασιακούς χώρους στη ΒΙΠΕ Σίνδου είναι αποκαρδιωτική, αφού η ερημοποίηση συνεχώς μεγαλώνει και οι άλλοτε βιοτεχνικοί και βιομηχανικοί χώροι των εκατοντάδων εργαζομένων είναι κλειστοί ή οι εργαζόμενοί τους είναι εκεί ως γραφικές φιγούρες για να θυμίζουν σε μας την ανεργία τους και στους επίδοξους «αγοραστές» ότι προίκα πρέπει να πάρουν και το εξειδικευμένο προσωπικό όπως οι εργαζόμενοι της «Πετζετάκις ΑΕ».

Θέλω να θυμίσω τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά από το βήμα της ΔΕΘ για ΕΟΖ στην περιοχή μας. Μας «έταξε» δηλαδή Ειδικές Οικονομικές Ζώνες χωρίς κανέναν έλεγχο του κράτους με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και φορολογικούς παράδεισους για τους εφοπλιστές. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου ανάπτυξης το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ως προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την πολιτική της συγκυβέρνησης.

Στο πρόγραμμά μας, περιλαμβάνονται θεσμικά μέτρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας με λιγότερο ή περισσότερο μακροπρόθεσμη στόχευση, και άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η διαμόρφωση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, η ουσιαστική ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων, η μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων χωρίς επιβάρυνση περιβαλλοντική και οικονομική για την ελληνική κοινωνία, είναι ενέργειες που θα ανακουφίσουν άμεσα και θα τονώσουν την λειτουργία των επιχειρήσεων και βιομηχανιών κάθε επιπέδου, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προτείνουμε άμεσα μέτρα κοινωνικής στήριξης για τα 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας: Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ειδική κάρτα μετακίνησης για άπορους και άνεργους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους, αποκατάσταση του δώρου Χριστουγέννων για τους χαμηλοσυνταξιούχους κλπ.

 

Όσα έχουν ακουστεί για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο έχουν μείνει ακόμη στα χαρτιά. Είναι εφικτή η μεταφορά της ;

Στην παρούσα φάση και με δεδομένη τη συζήτηση για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητο να ληφθεί και να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών ολόκληρης της περιοχής, ώστε να συνδεθεί η λειτουργία της με την τοπική κοινωνία και το δυναμικό της, στο οποίο περιλαμβάνονται και το ΤΕΙ και φυσικά η ΒΙΠΕ της Σίνδου.

Αν η ΔΕΘ δεν μεταφερθεί, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο και θα υποβαθμιστεί σε μία «εμποροπανήγυρη».

 

Οι επεκτάσεις του μετρό είναι μέχρι τώρα ανατολικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πόσο λογικό είναι να μην γίνονται προς το μεγαλύτερο ΤΕΙ της χώρας και την Βιομηχανική Περιοχή του νομού;

Δεν υπάρχει καμία λογική να μην δίνεται προτεραιότητα στην επέκταση του μετρό προς την περιοχή με το μεγαλύτερο ΤΕΙ της χώρας αλλά και με τη μεγαλύτερη Βιομηχανική ζώνη της χώρας.

Ένα μέσο μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς πρέπει να εξυπηρετήσει και τους φοιτητές και τους εργαζόμενους της ΒΙΠΕ Σίνδου και να δείξει με αυτό τον τρόπο την ανάγκη στήριξης της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση μπορεί σήμερα να εξαγγέλλει τη δημιουργία δημόσιου προαστιακού σιδηρόδρομου αλλά δεν μπορεί να μας πείσει ότι θα προχωρήσει τέτοιου είδους έργα όταν το καθετί που θέλει να κάνει χρειάζεται και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

 

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει προβλήματα, η φωταγώγηση της είναι ελλιπής ακόμη και σε κατοικημένες περιοχές όπως τα Διαβατά με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οδηγοί και πεζοί. Θα πρέπει να «περιμένουμε» ένα ατύχημα για να ληφθούν μέτρα, ως συνήθως;

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι η αδιαφορία σε τέτοιου είδους ζητήματα, έφερε μπροστά μας δυσάρεστες καταστάσεις. Και το χειρότερο είναι πως ακόμα κι όταν συμβαίνουν τέτοια δυστυχήματα, δεν υπάρχει, ούτε η ευθιξία της παραίτησης - βλέπετε τι έγινε μετά το θάνατο ένστολων σε πεδίο βολής όλμων στο Βόλο - αλλά ούτε και σημαντικές διορθωτικές κινήσεις που θα αποτρέψουν τέτοια δυσάρεστα συμβάντα.

Αυτό που πρέπει όμως να τονιστεί είναι ότι ο ΟΣΕ έχει συνειδητά απαξιωθεί, είτε σε τροχαίο υλικό, είτε σε υποδομές και επενδύσεις εκσυγχρονισμού, προσωπικό, δρομολόγια, ώστε να εκχωρηθεί έναντι πινακίου φακής σε επίδοξους επενδυτές αντί της εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού με σύγχρονο δημόσιο σιδηρόδρομο, γρήγορη και φθηνή μετακίνηση. Μοιραία λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε ότι η φωταγώγηση του σιδηροδρόμου θα είναι ελλιπής με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό. Εδώ πρέπει να παίξει τον ρόλο της η τοπική κοινωνία και ο Δήμος ΔΕΛΤΑ και να πιέσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να βελτιώσει τουλάχιστον τη φωταγώγηση και να μεριμνήσει γενικά για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.


Οι μυδοκαλλιέργειες της Χαλάστρας λειτουργούν χωρίς άδεια και οι μυδοκαλλιεργητές εργάζονται με δεμένα χέρια. Πως σκοπεύετε να συμβάλλεται για τη λύση του θέματος;

Οι μυδοκαλλιέργειες αποτελούν μια παραγωγική δραστηριότητα ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την τοπική οικονομία, αλλά και για την εθνική. Αίτημα καθορισμού ΠΟΑΥ (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας) στις ζώνες εκμετάλλευσης και παραγωγής μυδιών στο Θερμαϊκό κόλπο έχει υποβληθεί από το 1999, ώστε οι καλλιεργητές να δραστηριοποιούνται νόμιμα. Μετά το 2000 οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ενιαία διαχείριση του θαλάσσιου χώρου υπέδειξαν την ενοποίηση σε μία ΠΟΑΥ Θεσσαλονίκης (η αίτηση υποβλήθηκε 2005) και Ημαθίας (αίτηση 2010). Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι από το ΥΠΕΚΑ και οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να είναι όμηροι του κράτους και των εμπόρων.

Για μας είναι μονόδρομος η επίλυση του προβλήματος με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος για τη διατήρηση της αειφορίας, διότι σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει, κάθε είδους παραγωγή διατροφικού προϊόντος θα προστατευτεί και θα προωθηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος για να εξασφαλιστεί πρωτίστως η διατροφική επάρκεια.

Για να είναι ασφαλή και ποιοτικά τα παραγόμενα προϊόντα ένας σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα του νερού των ποταμών που καταλήγουν στο Θερμαϊκό που αυτό σημαίνει διακρατική συνεννόηση με τις όμορες χώρες και προστασία εντός των συνόρων μας από ρύπανση των υδάτων οποιασδήποτε προέλευσης.

 

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον καταρροϊκό πυρετό;

Σήμερα οι κτηνοτρόφοι έχουν σοβαρές δυσκολίες να συντηρήσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, αλλά και να επιβιώσουν. Ο καταρροϊκός πυρετός καλπάζει και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση αφού κανείς τους δεν έχει αποζημιωθεί. Αν δεν ληφθούν άμεσα κατασταλτικά μέτρα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μέχρι τα Χριστούγεννα πάνω από το 30% περίπου του συνολικού ζωικού κεφαλαίου (12 εκ. ζώα). Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα για τον κλάδο της κτηνοτροφίας είναι αυτό των βοσκοτόπων. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί κτηνοτρόφοι να εγκαταλείπουν τον κλάδο και μάλιστα καταχρεωμένοι. Και να σημειώσω πως το εμπορικό μας ισοζύγιο ειδικά στα παραγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι φοβερά ελλειμματικό.

Δυστυχώς δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα από το ΥΠΑΑΤ ούτε για την αντιμετώπιση των ασθενειών που έχουν καταντήσει ενδημικές, ούτε για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων.


Θα πρέπει να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον εκλογές; Μπορεί η εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας να αποτελέσει αξεπέραστο σκόπελο για την κυβέρνηση;

Ζητάμε εκλογές το συντομότερο δυνατόν, όχι επειδή βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, αλλά γιατί η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα προτάσσει το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας πάνω από το συμφέρον των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας για μια ισχυρή κυβέρνηση που θα ακυρώσει τα μνημόνια διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και με «προαπαιτούμενο» τη ρήτρα ανάπτυξης θα διαπραγματευτεί προς όφελος της χώρας.


Μπορεί ο Σύριζα να ξεπεράσει τις εσωτερικές του αντιθέσεις και να αναλάβει το δύσκολο έργο της διακυβέρνησης της χώρας;

Η ελεύθερη διατύπωση απόψεων και οι δημοκρατικά ειλημμένες συνεδριακές αποφάσεις αποτελούν συστατικά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τα συστημικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν ως «εσωτερικές αντιθέσεις» είναι ο πλούτος ενός ζωντανού πολιτικού διαλόγου και προβληματισμού εντός του κόμματος που βοηθά στην παραγωγή πολιτικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για τη διακυβέρνηση της χώρας και για τη διαπραγματευτική πολιτική με τη διεθνή κοινότητα, το οποίο είναι συγκεκριμένο, κοινωνικά προσανατολισμένο σε αντίθεση με το καταστροφικό κυβερνητικό σχέδιο των «μεταρρυθμίσεων» και των «πρωτογενών πλεονασμάτων».