ammanatidou.gr

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» της Λίτσας Αμμανατίδου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ

FacebookFacebook

30/5/2015

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

 

Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της βουλής

 

 

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές;

Οι δανειστές μας μέχρι σήμερα έχουν τηρήσει μία σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αδιαφορώντας για την απόφαση που πήρε ο ελληνικός λαός της 25ης Γενάρη. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτη τις διαπραγματεύσεις και ελπίζουμε ότι θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αδιέξοδα, εξάλλου, δεν υπάρχουν.

 

Θα ψηφίζατε μια συμφωνία που προβλέπει αύξηση φόρων και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης;

Η μόνη συμφωνία που θα ψήφιζα είναι μία συμφωνία που θα εγγυόταν την έξοδο του ελληνικού λαού από την υπάρχουσα κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε μέσω της μνημονικής πολιτικής και της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης που άσκησαν επί δεκαετίες στη χώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν προσωπικές μου απόψεις, αλλά θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις είχε πει ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και γι’ αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους».

 

Πιστεύετε ότι σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση η ρήξη και η επιστροφή στη δραχμή μπορεί να είναι η απάντηση στις απαιτήσεις των δανειστών;

Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι η «απάντηση στις απαιτήσεις των δανειστών», αλλά η τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων και η εφαρμογή ενός προγράμματος που θα βγάλει τον ελληνικό λαό από το τέλμα και θα ανοίξει δρόμους για ευρύτερους κοινωνικούς και οικονομικούς μετασχηματισμούς. Έχοντας αυτό ως στρατηγικό μας στόχο θα κάνουμε ό,τι κι αν χρειαστεί προκειμένου να μην προδώσουμε την ελπίδα όσων μας στηρίζουν.

 

Η όποια συμφωνία επιτύχει η κυβέρνηση θα πρέπει πριν από την ψήφισή της στη Βουλή, να περάσει προηγουμένως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι βουλευτές δεν είναι μόνο για να ψηφίζουν. Προφανώς και για οποιαδήποτε απόφαση, μεγάλη ή μικρή, πόσο μάλλον για μία τόσο σημαντική, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα πρέπει και να ενημερώνεται και να τοποθετείται. Το ίδιο ισχύει και για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος που αποτελεί τον κορμό αυτής της κυβέρνησης. Ως Αριστερά είμαστε με τη έννοια της συλλογικότητας. Συλλογικά οφείλουμε να αποφασίζουμε, συλλογικά να υλοποιούμε τις αποφάσεις και συλλογικά να δίνουμε τις μάχες.

 

Συμφωνείτε με την προωθούμενη πώληση του λιμανιού του Πειραιά; Θα σας έβρισκε σύμφωνη μια ανάλογη απόφαση και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς και για την παραχώρηση του αεροδρομίου «Μακεδονία»;

Η παραχώρηση βασικών υποδομών της χώρας, όπως είναι τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, σε ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί το ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση τον ελληνικό λαό. Αρχικά, με τον τρόπο αυτό αφαιρείς σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία από τα χέρια του κράτους, με αντάλλαγμα ένα “χ” ποσό που θα πάει στη «μαύρη τρύπα» της εξυπηρέτησης του χρέους. Δεύτερον, ειδικά στις περιπτώσεις των αεροδρομίων και των λιμανιών προκύπτουν σημαντικά ζητήματα εθνικής άμυνας και άρα εθνικής κυριαρχίας. Άλλωστε, όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν άνοιξε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων εργαζόμενοι, πολίτες, συλλογικότητες και φορείς, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη, έχουν δώσει μία σειρά αγώνων κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των αεροδρομίων.  

 

Είστε ικανοποιημένη από το έως τώρα κυβερνητικό έργο και ειδικότερα από τον ρυθμό υλοποίησης του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης;».

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δέχεται τόση έντασης επίθεση. Ωστόσο, παρά την οικονομική «ασφυξία» που έχουν προκαλέσει οι εταίροι δανειστές στη χώρα μας και τις επίπονες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μία σειρά από εξόχως σημαντικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι μόνο συμβολικό, αλλά και άκρως ουσιαστικό το ότι ο πρώτος νόμος της νέας Κυβέρνησης αποτυπώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Νόμος του κράτους έγινε και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τις 100 δόσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες διατάξεις, που ρυθμίζει σημαντικά φορολογικά θέματα κατά της φοροδιαφυγής και της ταχύτερης είσπραξης των φορολογικών εσόδων κάθε κατηγορίας και είδους, η οποία πήρε παράταση μέχρι τις 26 Ιουνίου. Άλλες σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες αφορούν στην επανασύσταση της ΕΡΤ, την κατάργηση φυλακών τύπου Γ', την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους, ρυθμίσεις για τη βία στα γήπεδα, αλλά και για θέματα που αφορούν στην Παιδεία. Επίσης, καταργήθηκε το 5ευρο των νοσοκομείων, όπως και η συμμετοχή ανά συνταγή στα φάρμακα. Ξεκινά άμεσα ο κοινωνικός διάλογος για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τα κανάλια καλούνται να πληρώσουν όσα οφείλουν για τα χρόνια που ο λαός πλήρωνε ακριβά και δυσανάλογα.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ σε ακόμα μία πρωτοβουλία ζωτικής σημασίας για την οικονομίας της χώρας που πήρε η νέα κυβέρνηση. Αναφέρομαι στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πλέον είναι νόμος του κράτους, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται καταβολή 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά είχε θέσει ως κύριο μέλημά του την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρόθεση που έρχεται να υλοποιήσει μέσα από τη σύσταση του αντίστοιχου υπουργείου, αλλά και μέσα από την πρώτη ανάσα σωτηρίας που έδωσε στην ΕΒΖ και στην τευτλοκαλλιέργεια. Και φυσικά, τα μέτρα αυτά είναι μόνο η αρχή, το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» περιλαμβάνει ακόμα μία σειρά σημαντικών αλλαγών και το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης έχει συνέχεια.