ammanatidou.gr

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

FacebookFacebook

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
πρ. Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της "Λαϊκής Ενότητας"

 

Είμαι η Αμμανατίδου Ευαγγελία (Λίτσα) του Γιώργου και της Ελένης και γεννήθηκα στις 7 Ιούλη του 1966 στη Θεσσαλονίκη.

Το 1984 τελείωσα το 1ο Γενικό Λύκειο Χαριλάου. Είμαι φοιτήτρια του ΕΑΠ (Ανοικτό Πανεπιστήμιο) στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων & Οργανισμών.

Είμαι παντρεμένη από το 1984 με τον αγρότη Σάββα Πασχαλίδη και έχουμε τρία παιδιά.

Από το 1995 διαμένουμε στο Μεσημέρι του Δήμου Θερμαϊκού, που είναι ο τόπος καταγωγής μου και η γενέτειρα του Σάββα.

Οι επαγγελματικές μας ασχολίες είναι συνυφασμένες με την ύπαιθρο.  Οικογενειακές αγροτικές καλλιέργειες ενώ η εμπορική επιχείρηση γεωργικών μηχανημάτων και ειδών κήπου που διατηρούσα από το 2000-2007 και κατόπιν, λόγω του ασυμβίβαστου με την ιδιότητα της βουλευτού, τη μεταβίβασα στην μεγαλύτερη κόρη μου, έκλεισε λόγω κρίσης στο τέλος του 2013, όπως και χιλιάδων άλλων συναδέλφων.ΚΟΙΚΩΝΙΚΗ & ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ


1984-1995:  Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Ανάληψης (ΟΓΕ) και αργότερα μέλος του Δ.Σ. του Πανδημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Θεσσαλονίκης


Πρόεδρος ή μέλος ΔΣ Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων στα σχολεία των παιδιών μου.


1990-1993: Εκλεγμένη στο Εποπτικό της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης.


1995-2000: Το 1995 γυναίκες της ανατολικής υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης ιδρύσαμε το «Δίκτυο γυναικών για την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο» με έδρα το Νέο Ρύσιο και για μία σχεδόν πενταετία καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε γυναίκες από 42 χωριά του νομού, διοργανώνοντας εκθέσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις και διαλέξεις με μεγάλη συμμετοχή πολιτών αλλά και φορέων.


2000-2008: Όμως οι ανήσυχοι και ενεργοί πολίτες δεν σταματούν και πάντα βρίσκονται σε αναζητήσεις που εξελίσσονται σε κοινές δράσεις. Έτσι τα κοινά περιβαλλοντικά προβλήματα των τεσσάρων όμορων Καποδιστριακών τότε Δήμων (Επανομής, Μηχανιώνας, Θερμαϊκού, Μίκρας) που είχαν ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, έγιναν η αφορμή ώστε κάτοικοι της ανατολικής υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης, να ιδρύσουμε το 2000 την περιβαλλοντική κίνηση «Κρουσσίδα Γη», όπου ήμουν μέλος του Δ.Σ. μέχρι το 2008. Τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν η έλλειψη βασικών υποδομών, η διαχείριση απορριμμάτων και η εντός ορίων δράσης μας χωματερή των Ταγαράδων, η ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου και η εγκληματική προέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης 10-28 του αεροδρομίου Μακεδονία με μπάζωμα της θάλασσας, η διαχείριση των υδατικών πόρων, η προστασία του υδροβιότοπου της Επανομής, η διατήρηση της φυσιογνωμίας της ευρύτερης περιοχής και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, η οποία όμως είναι άμεσα συνδεδεμένη και επηρεασμένη εκτός από την καταστροφή του περιβάλλοντος και από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την παντελή έλλειψη στήριξης των παραγωγικών κλάδων και ιδιαίτερα της αγροτικής παραγωγής. 

Ο τόπος μου δηλαδή είναι η μικρογραφία της Ελλάδας, με τα μικρά και μεγάλα του προβλήματα.  ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ


1984-1991: Μέλος του ΚΚΕ


1988-1991: Ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Συνασπισμού το 1988 και μέλος του έως το 1991.


1991:  Ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝ και μέλος της ΚΠΕ και το 2004 του ΣΥ.ΡΙΖ.Α όπως επίσης και μέλος της Β’ Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης των ως άνω κομμάτων

2013: ιδρυτικό μέλος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής


Είμαι μέλος της τοπικής Οργάνωσης Μελών (ΟΜ) ΣΥΡΙΖΑ Επανομής –Μεσημερίου. 

Νομαρχιακές & Περιφερειακές Εκλογές

 


1998: υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο συνεργασίας «Οικολογία-Αλληλεγγύη Συνασπισμός των Πολιτών»

2006: υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με το ευρύτερο νομαρχιακό μας ψηφοδέλτιο «Νομαρχία των Κινημάτων και της Οικολογίας».

2010: παρόλο που ήμουν εκλεγμένη βουλευτής στήριξα με την υποψηφιότητά μου, ως περιφερειακή σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το περιφερειακό μας ψηφοδέλτιο "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα".

 

 


2000: υποψήφια βουλευτής του ΣΥΝ στη Β’ Θεσσαλονίκης 

Εθνικές Εκλογές

 


2004 & 2007: υποψήφια βουλευτής με τα ψηφοδέλτιο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη Β' Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές το 2004 και 2007 όπου είχα και την τιμή να αναλάβω την κοινοβουλευτική πλέον δράση, αφού τα ποσοστά του ενωτικού ψηφοδελτίου της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, έδωσαν για πρώτη φορά έδρα στην εκλογική μου περιφέρεια.


 

(Σεπτέμβρης 2007 – Σήμερα…)


2007-2009: Στη Βουλή των Ελλήνων την κοινοβουλευτική περίοδο Σεπτέμβρη 2007- Σεπτέμβρη 2009 εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμμετείχα ως μέλος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ως γραμματέας στην Ειδική Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επίσης  ως μέλος στην Υποεπιτροπή της προηγούμενης για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.


 

2009-2012: Από τον Οκτώβρη 2009-Απρίλη του 2012, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήμουν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που συμπεριλάμβανε το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επίσης μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής.


 

2012-2014: Μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιούνη του 2012 ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην πρώτη κοινοβουλευτική σύνοδο ήμουν μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων, και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του 2014 και την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ διετέλεσα αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.


Συντονίστρια της ΕΕΚΕ* Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, μέλος της ΕΕΚΕ* Ανάπτυξης υπεύθυνη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις & μέλος της ΕΕΚΕ* Αγροτικής Ανάπτυξης υπεύθυνη για τη ζωική παραγωγή.


(*ΕΕΚΕ: Επιτροπή Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ)


 

25/1/2015:


Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015 επανεκλέχθηκα  ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης και ήμουν μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που έδωσε την ελπίδα στο λαό μέχρι τις 21/8/2015 όπου αποχώρησα και εντάχθηκα στην ανεξάρτητη ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα "Λαϊκή Ενότητα".


Εκλέχθηκα Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα δύο υπερυπουργεία α) Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και β) Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού.


Επίσης ήμουν μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μέλος της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία και μέλος της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.


Υπήρξα συντονίστρια της ΕΠΕΚΕ* και υπεύθυνη για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις- Ανάπτυξη & μέλος της ΕΠΕΚΕ* Αγροτικής Ανάπτυξης
(*ΕΠΕΚΕ: Επιτροπή Παρακολούθησης & Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου του ΣΥΡΙΖΑ)

 

 

21/8/2015:

 

Δήλωση Αποχώρησης από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και συγκρότηση Ανεξάρτητης Ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας "ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" μετά την παραίτηση της κυβέρνησης στις 20/8/2015 η οποία στις 14/8/2015 έφερε το τρίτο μνημόνιο (κατά παράβαση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων) το οποίο καταψήφισα όπως και άλλοι 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015 ήμουν υποψήφια βουλευτής της "ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" στη Β΄Θεσσαλονίκης, αλλά στον ελάχιστο χρόνο που είχε και με την τεράστια αποχή του εκλογικού σώματος, το νέο μετωπικό σχήμα της "ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" δεν κατάφερε να σπάσει το όριο του 3% και να εισέλθει στη βουλή αφού πήρε 2,87% και του υπολειπόταν περίπου 5.000 ψηφοδέλτια σε επίπεδο επικράτειας.


Ο αγώνας συνεχίζεται με περισσότερο σθένος μέχρι την τελική δικαίωση για μια Ελλάδα που θα βάλει τέλος στα μνημόνια, την ύφεση και την υποτέλεια, με ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας ανατρέποντας όλες εκείνες τις πολιτικές που θέλουν τη χώρα αποικία χρέους, με άνεργους ή επισφαλώς εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας και φυσικά χωρίς παραγωγική βάση.


Στους νέους αγώνες θα συναντηθούμε με όλους και όλες που στόχο έχουν την επαναφορά της Δημοκρατίας, της κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας.


Και θα δικαιωθούμε...

 


ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

πρ. Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της "Λαϊκής Ενότητας"